Una història d'aprenentatge i autonomia

Una història d'aprenentatge i autonomia

21/12/2017 - 18:23

En Joan i l'Armand, que tenen una diversitat funcional de caràcter intel·lectual, viuen amb autonomia i el suport del servei d'assistència personal

Avui en Joan i l’Armand han celebrat amb nosaltres l’inici d’una nova etapa de vida. Tenen 72 i 68 anys i estan dins del programa de Vida Independent de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. Dues persones amb vides molt diferents que han compartit una convivència de 25 anys i ara s’embarquen, també junts, en aquesta nova fase vital.

Tots dos tenen diversitat funcional de caràcter intel·lectual i havien comptat amb el suport i protecció de pare i mare. Quan aquests van morir, van començar un viatge sinuós fins que van ingressar a la Residència Municipal de Persones amb Discapacitat Psíquica Valldaura. Aquí, seguint un model innovador, es va treballar perquè fossin autònoms, cadascú amb les seves capacitats, i així, poder anar a viure en un pis amb suport educatiu, amb altres companys.

En Joan i l’Armand s’han anat fent grans, han superat les limitacions amb les quals s’han trobat i han aconseguit viure de manera autònoma. En el marc d’un programa d’aprenentatge, han après a tenir cura de si mateixos en tots els àmbits de la vida i a prendre decisions segons els seus interessos i han passat a viure amb el suport del servei d’assistència personal, i no amb l’acompanyament de les educadores.

Ara, conscients dels grans avenços que han fet en el seu nivell d’autonomia, la seva veu i la seva mirada són plenes d’il·lusió quan ens ensenyen casa seva i comparteixen amb nosaltres la seva felicitat.