Desetiqueta’t, trencar prejudicis i fer fora els estereotips

Acció comunitària. En el marc de l'Associa’t a la Festa, un grup de joves de diferents barris de la ciutat han realitzat un taller per "treure'ns les etiquetes" i repensar qui som.

La proposta de participar a l'Associa’t a la Festa sorgeix en el procés de treball en xarxa amb entitats gestores i tècnics comunitaris dels PPDC.

L’activitat va tenir lloc a la Carpa Blava de Plaça Catalunya durant les Festes de la Mercè de 2018, i va consistir en fer xapes reivindicatives sobre el que realment representa a la gent i que trenquen amb els prejudicis i estereotips.

El taller és fruit del treball conjunt d’un grup de joves i tècniques comunitàries, vinculats a tres plans i processos de desenvolupament comunitari (PPDC): Pla Comunitari de Navas, Pla Comunitari Zona Nord i Pla Comunitari de Poblenou.

La iniciativa es va marcar un triple objectiu: ressaltar la importància del procés més enllà del resultat, fer visibles els Plans de Desenvolupament Comunitari a nivell de ciutat i que els joves de tres barris treballessin conjuntament per dur a terme una activitat pròpia.

Cal destacar la bona acollida de la proposta, que va comptar amb molta participació per part de la gent que s’acostava a la plaça i la valoració positiva dels i les joves que han sortit amb moltes ganes de continuar fent coses junts i d’ampliar la participació a d’altres barris.

Un treball amb recorregut

La participació a l’Associa’t a la festa s’inicia mesos abans fruit del treball en xarxa entre entitats gestores i tècnics comunitaris dels PPDC incorporant una metodologia comunitària; és a dir, una manera de fer col·lectivament que està present en totes les fases del procés de construcció i realització de l’acció.

La primera trobada es realitza el 25 de maig de 2018 i es comparteixen les bases i objectius en comú que guiaran el projecte.

El full de ruta ha inclòs diverses fases fins arribar a la concreció de l’activitat. En aquest sentit, es va contactar i vincular a un grup motor de joves de cada barri participant, es van organitzar i treballar les aportacions i propostes entre els joves amb l’acompanyament i suport dels tècnics, es va concretar l’activitat i es va realitzar la difusió.

La participació de diversos Plans i Processos de Desenvolupament Comunitari (PPDC) a l’Associa’t a la Festa pretén construir un teixit comunitari que uneixi els diversos territoris de la ciutat, transcendint així les fronteres dels propis barris. L’experiència de construir plegades i treballar en conjunt amb altres barris té un valor per si mateix; més enllà d’allà on arribem està el com arribem.

Podeu veure imatges del projecte a instagram: @desetiquetat