Europa ha d'actuar per protegir els drets i les llibertats dels catalans i les catalanes

27 setembre 2017

-

Democràcia

En aquest article demano a la UE mediació en la crisi Cat / Esp. És una crisi democràtica que també afecta Europa:

"La qüestió catalana s'ha convertit en la crisi territorial més greu de la Unió Europea en els últims anys. Si bé la voluntat d'exercir l'autogovern té una llarga història a Catalunya, l'origen de la crisi actual es troba en la reiterada negativa per part del Govern espanyol d'emprendre un diàleg sobre la reforma territorial de l'Estat que reconegui el dret dels catalans a decidir el seu futur polític. No és necessari compartir el full de ruta del Govern català per advertir que ha estat el Govern de Rajoy, amb el seu immobilisme, el principal responsable de l'agreujament de la situació actual.

Des del 2014, quan el Govern català va impulsar una consulta no vinculant per conèixer l'opinió de la població catalana sobre la independència, el Govern de Rajoy ha optat per delegar en la justícia la solució d'un problema polític. Des d'aleshores, estem assistint a un procés de judicialització que va tenir el seu origen en les multes i inhabilitacions a l'expresident, la vicepresidenta i la consellera d'Educació de la Generalitat. Tanmateix, la setmana passada aquest procés va experimentar un “salt qualitatiu” posant en risc els drets i les llibertats fonamentals, amb amenaces de detenció a set-cents alcaldes, el tancament de webs governamentals i d'entitats de la societat civil, la detenció d'alts càrrecs de la Generalitat, l'interrogatori i intimidació de directors de centres escolars perquè no obrin els col•legis electorals, la intervenció dels comptes del Govern català i l’enviament massiu de forces d'intervenció policial amb l'objectiu d'impedir que aquest diumenge els ciutadans de Catalunya puguin votar en el referèndum convocat per l'Executiu català.

No estem només davant un conflicte institucional, sinó davant un conflicte social i polític que necessàriament ha de ser resolt per mitjans polítics. Som molts els no independentistes que, sent crítics amb la via unilateral del Govern català, advoquem per una solució negociada d'acord amb el parer del 82% de la població catalana, que és partidària de la celebració d'un referèndum acordat, tal com es va fer a Escòcia. Per aquesta raó, és un error pensar que la qüestió catalana es pugui resoldre mitjançant l'acció judicial sobre els seus representants polítics: perseverar en aquesta direcció tan sols contribueix a incrementar la tensió social i a bloquejar la possibilitat de trobar una sortida al conflicte.

En la mesura que el Govern espanyol ha estat incapaç de trobar una solució, el conflicte català ha deixat de ser un conflicte intern espanyol i s’ha convertit en un conflicte europeu. Europa és avui dia una realitat global i interconnectada d'estats, societats, empreses i ciutadans que cooperen entre si. En un moment en què el projecte europeu es troba amenaçat pel terrorisme, l'auge dels populismes xenòfobs i diverses formes de replegament de l'Estat nacional, Europa no es pot permetre adoptar una posició passiva amb relació a la qüestió catalana, ja que els esdeveniments que passen a Barcelona afecten per igual París, Madrid, Brussel•les i Berlín. Europa va sorgir com a projecte per protegir i garantir els nostres drets i llibertats. Defensar els drets fonamentals dels ciutadans catalans davant l'escalada repressiva de l'Estat és també defensar els dels ciutadans espanyols i europeus.

Els qui apostem per avançar cap a un projecte europeu en clau democràtica, social i de llibertats no podríem concebre que les institucions de la Unió girin l'esquena a una situació que posa en risc drets i llibertats fonamentals i no apostessin per trobar canals que permetin una sortida negociada al conflicte. 

Per aquesta raó, davant la gravetat de la situació que es viu a Catalunya, és la meva obligació com a alcaldessa de Barcelona, capital de Catalunya, demanar a la Comissió Europea que obri un espai de mediació entre el Govern espanyol i el Govern català per trobar una sortida negociada i democràtica al conflicte.

Barcelona és una ciutat de pau, amant del diàleg i amb una marcada vocació cosmopolita i europeista. Per això la majoria de la població vol votar, però no desitja un xoc de trens de conseqüències imprevistes. Estic convençuda que tampoc no ho volen la majoria dels nostres socis europeus."

Enllaços relacionats

Article a The Guardian

Sobre el blog

Aquest blog recull idees, pensaments i reflexions sobre el meu dia a dia com a alcaldessa de Barcelona.

Arxiu

2016
2017

abril 2017

octubre 2017

Compartiu aquest contingut