Accions judicials per l'atemptat a la Rambla del 17A

17/02/2018 17:08

Ciutat de pau. L’Ajuntament de Barcelona s’ha personat com a acusació particular per proporcionar ajut i suport a les persones afectades.

L’Ajuntament de Barcelona s'ha personat a l'Audiència Nacional com a acusació per proporcionar ajut i suport a les persones afectades que van patir i encara pateixen les conseqüències de l’atemptat.

VÍDEO. Ada Colau: “Volem acompanyar les víctimes i tota la ciutadania, que s’ha sentit dolguda.”

L’acció judicial del consistori es basa en un informe en què es valoren els perjudicis causats per l’atemptat i es detalla la despesa en mobilització de recursos humans que es van desplegar el mateix dia de l’atemptat per atendre l’emergència, i els dies posteriors, per garantir la seguretat de la ciutadania. L’informe constata també que s’ha perjudicat la projecció internacional de la ciutat.

“La personació també serveix, més enllà de defensar els interessos concrets materials i immaterials de la ciuat, sobretot per acompanyar les víctimes i per acompanyar tota la ciutadania que s’ha sentit dolguda, i també serveix per accedir a la informació i assegurar-nos que s’investigui tot el que s’hagi d’investigar, i que s’esclareixi tot el que s’hagi d’esclarir, i també les responsabilitats que se’n derivin”, ha explicat l’alcaldessa, Ada Colau.

A més de l’acusació particular presentada, de manera subsidiària també s’ha sol·licitat la personació com a acusació popular. S’entén que l’atac va ser de gran envergadura i transcendència per a l’interès general i per al conjunt de la ciutadania.

Conservació de la memòria col·lectiva 

Sis mesos després de l’atemptat, s’ha avançat en les tasques d’inventari i catalogació dels objectes i documents que es van dipositar a la Rambla els dies posteriors de l’atemptat en senyal de dol. El treball s’està coordinant des dels Programes de Memòria, juntament amb el MUHBA (seu del Centre de Col·leccions), l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, les àrees de Comunicació i el Districte de Ciutat Vella.

L’objectiu és posar a disposició de tothom, coincidint amb el primer aniversari dels atemptats, a través del web No tinc por, aquest registre de documents i objectes, ben contextualitzats i descrits, i que la ciutadania en pugui consultar una selecció.

Atenció psicològica continuada

Els serveis d’atenció psicològica del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) van actuar des del primer minut per atendre tant les víctimes de l’atemptat com els seus familiars; aquesta tasca, però, s’ha mantingut fins ara.

La Taula de Salut Mental de Barcelona, formada per l’Ajuntament i les entitats amb presència a la ciutat que treballen en aquest àmbit, va programar una sèrie de tallers per compartir situacions de dificultat i recursos per gestionar adequadament les emocions. Aquests tallers promouen la capacitat de recuperar-se d’una situació difícil a partir de la posada en comú de recursos i consells pràctics per vetllar pel benestar emocional propi.

Sis mesos després de l’atemptat

S’han format prop de dues-centes persones detectores, bàsicament professionals que estan en contacte amb persones potencialment susceptibles d’haver patit seqüeles, sobretot a Ciutat Vella i l’Eixample. Són professionals de centres d’atenció primària (CAP), serveis socials, agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, entre d’altres. Aquesta formació s’ha fet conjuntament amb la Generalitat de Catalunya en el si del Consorci Sanitari de Barcelona (CSB).

Vista la necessitat de fer una assistència més intensa, s’han creat tres grups psicoeducatius i un grup terapèutic. A més a més, la Unitat de Trauma, Crisis i Conflictes de la UAB ha habilitat un número de telèfon gratuït (900 101 580) per oferir l’atenció més adequada en cada cas.

També està previst oferir formació de persones detectores als farmacèutics i farmacèutiques. Amb l’objectiu d’arribar a tota la població de Barcelona, s’ha elaborat un document informatiu en sis idiomes sobre l’existència de sessions psicoeducatives, que estarà disponible a totes les farmàcies de la ciutat. Tot això s’ha consensuat amb el Col·legi Oficial de Farmacèutics.

Compartiu aquest contingut