Colau reclama més inversió i regulació pel que fa a l'habitatge al ministre de Foment

06/04/2017 18:25

Dret a la��habitatge. La inversió de l’Estat en matèria d’habitatge s’ha reduït un 70% des de l’any 2009, i ha passat dels 1.512 milions d’euros als 466 de l’any 2017.

La inversió de l’Estat en matèria d’habitatge s’ha reduït un 70% des de l’any 2009, i ha passat dels 1.512 milions d’euros als 466 de l’any 2017. Durant la reunió amb el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, l’equip municipal ha transmès la necessitat de recuperar aquell nivell de recursos per garantir el dret a l’habitatge, així com una regulació que permeti posar límit als preus del lloguer.

La situació d’emergència habitacional que viu Barcelona, amb la pujada exponencial dels preus del lloguer, ha requerit que la inversió municipal es quadrupliqués en els darrers dos anys. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha contraposat aquest increment pressupostari al descens de la inversió de l’Estat, que destina a habitatge un 0,05% del producte interior brut (PIB), molt per sota d’altres estats europeus, on la inversió és d’entre l’1,8% i el 3%.

No podem no fer el màxim esforç en un tema que és bàsic per a la població”, ha evidenciat Colau, que no ha amagat la decepció davant la previsió de la inversió de l’Estat. “Ja s’havia produït una forta davallada del pressupost en els darrers anys, però hem vist a l’esborrany del nou pla d’habitatge espanyol que el pressupost queda estancat”, ha manifestat.

De la Serna ha descartat tota regulació del mercat immobiliari que freni l’increment de preus del lloguer. El marc legal ha centrat part de les sol·licituds municipals a Foment, com ara la revisió del límit de tres anys dels contractes de lloguer que marca la Llei d’arrendaments urbans .“No tenim prevista cap intervenció pública en aquest sentit”, ha dit el ministre.

Colau ha recordat que, tot i que altres ciutats europees com París o Berlín ja han afrontat el problema de l’increment abusiu dels preus del lloguer, les competències actuals de l’Ajuntament no permeten fer el mateix a Barcelona. Tot i que s’està elaborant un índex de preus de referència, l’alcaldessa ha recordat que la solució exigeix una regulació que ara mateix depèn de l’Estat.

Infraestructures

Durant la trobada, Colau ha abordat també diverses qüestions clau en matèria d’infraestructures, com ara la represa de les obres a la zona de l’estació de la Sagrera i la cessió de la B-23 per connectar-la amb el carril bus d’entrada a la Diagonal. Trobareu més informació sobre aquest tema en aquest enllaç.

Més informació

Compartiu aquest contingut