El Besòs, de frontera a frontissa

19/07/2017 16:36

Eix Besòs. El Besòs marca la seva agenda, un espai de diàleg amb 130 iniciatives sobre formació, dret a l’habitatge, accessibilitat, connectivitat i reducció de la vulnerabilitat.

L’Agenda Besòs, consensuada pels cinc municipis al voltant del riu, ha d’esdevenir el marc de referència des d’on es decideixin conjuntament propostes de futur per al Besòs a mitjà i llarg termini, en matèries diverses com les infraestructures, la mobilitat, la qualitat ambiental o els equipaments i els serveis, i millorar la qualitat de vida i la convivència.

L’Eix Besòs s’estén al llarg de la conca baixa del riu Besòs. En aquest territori viuen pràcticament un milió de persones, cosa que representa el 30% de la població de l’àrea metropolitana de Barcelona i el 12% de la població catalana. Amb una superfície de més de 80 quilòmetres quadrats, l’Eix Besòs s’articula en 98 barris. En formen part els barris de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí i els dels municipis de Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Montcada i Reixac.

La manca d’una visió integrada del territori i el creixement desordenat han fet del Besòs un territori fragmentat, sense un projecte de desenvolupament urbà definit, on es concentren 16 dels 25 barris més vulnerables de l’àrea metropolitana. En aquesta zona, un 28,5% de la població es troba en situació de risc de pobresa extrema o moderada.

Amb la finalitat de fer front als diversos reptes que presenta la zona, els cinc municipis han definit l’Agenda Besòs, que servirà per establir una estratègia conjunta, canalitzar les planificacions existents i futures i poder-les executar mitjançant la recerca de compromisos de finançament de les administracions locals i supramunicipals.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha destacat la importància de recuperar el Besòs. “Fa 25 anys, amb els Jocs Olímpics, la ciutat metropolitana va recuperar el mar. Ara és temps de recuperar el Besòs“, ha explicat durant la presentació de l’agenda. Per això, Colau ha reivindicat la importància de la zona i ha dit: “El Besòs no pot ser el gran oblidat, no pot ser que acumuli tants dèficits d’inversió. Cal posar-lo en el seu lloc, com el que és, un gran nucli de centralitat metropolitana.”

També hi han participat l’alcalde de Sant Adrià de Besòs i les alcaldesses de Badalona, Santa Coloma de Gramanet i Montcada i Reixac quant a la idea de transformació activa de la zona. “Volem que el que fins ara ha estat una frontera esdevingui una frontissa, un pont (tant en el sentit físic com metafòric) que connecti els cinc municipis”, ha declarat Colau.

L’agenda defineix cinc escales d’intervenció: l’aigua, la llera, les vores, els barris i la metròpolis. Així, les 130 accions que s’hi inclouen tenen com a objectiu posar sobre la taula una nova gestió del cicle de l’aigua, gaudir d’un riu obert a la ciutadania i integrar el parc fluvial en un sistema de parcs que es construeixi als espais lliures de les vores del riu. També es pretén fomentar una identitat compartida als barris, promoure el dret a l’habitatge, la formació, la inserció laboral, l’associacionisme en xarxa i la participació ciutadana. Pel que fa al model de gestió i governança del territori, es vol establir un model que garanteixi la sostenibilitat econòmica i que impulsi sinergies entre universitat, recerca i empresa.

 

 

Compartiu aquest contingut