Les ciutats metropolitanes reclamen més pressupost i eines legals per garantir el dret a l’habitatge

05/04/2017 18:58

Dret a l’habitatge. Els municipis demanen que s’augmenti el pressupost de l’Estat per a habitatge i que es reguli en contra dels lloguers abusius, o bé que se cedeixin les competències i els recursos a les ciutats.

Alcaldes, alcaldesses i tinents d’alcaldia de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa i Sabadell s’han reunit per acordar una estratègia comuna en matèria d’habitatge i per demanar eines legals i pressupostàries. Durant la trobada, els municipis han reclamat a l’Estat espanyol més compromís i inversió, i a la Generalitat de Catalunya, que convoqui un pacte nacional pel dret a l’habitatge que tingui en compte les necessitats municipals.

Els sis municipis coincideixen en la preocupació per l’augment abusiu dels preus del lloguer i per l’activitat de les màfies que ocupen pisos i els relloguen. Es considera que l’anunci del Govern del PP d’impugnar la nova Llei 4/2016 d’emergència habitacional, aprovada després de la suspensió de mesures d’habitatge de la Llei 24/2015, és un atac al dret a l’habitatge. Les alcaldies reclamen eines legals i més pressupost provinent de l’Estat per a la gestió municipal de les polítiques d’habitatge en el marc d’un nou pla estatal.

El Govern espanyol destina actualment un 0,05% del producte interior brut (PIB) a habitatge. El pressupost estatal ha passat dels 1.555 milions d’euros de l’any 2009 als 466 milions d’euros del 2017. Amb relació a aquesta davallada, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha manifestat el seu descontentament. “La baixíssima inversió prevista en habitatge per l’Estat espanyol els hauria de fer avergonyir, perquè la davallada del 70% del pressupost estatal destinat a habitatge no té comparació a escala europea”, ha dit. França destina un 1,8% del PIB al finançament de polítiques d’habitatge, vint cops més que l’Estat espanyol. “Els ajuntaments som aquí per denunciar que, un cop més, ens quedem sols davant la trinxera de la vulneració del dret a l’habitatge”, ha denunciat Colau.

Pel que fa a l’augment dels preus del lloguer, l’alcaldessa de Barcelona ha recordat que l’increment “ja no afecta només famílies vulnerables, sinó també persones joves i famílies de classe mitjana”. També ha alertat de la situació provocada per la reducció de la durada dels contractes. “Amb la darrera reforma de la Llei d’arrendaments urbans, l’Estat va reduir a tres anys els contractes de lloguer, i ara s’estan acabant en un context de pujada de preus. Això provocarà una nova onada de desnonaments”, ha anunciat.

Pacte Nacional pel Dret a l’Habitatge

Davant la desprotecció legal dels ajuntaments pel que fa a l’habitatge, els sis municipis reclamen a la Generalitat la convocatòria del Pacte Nacional pel Dret a l’Habitatge perquè els municipis puguin participar en les polítiques d’habitatge. Aquest pacte impulsaria eines noves per afrontar els diferents problemes relacionats amb l’habitatge: situacions d’emergència que porten a processos de desnonament, la pèrdua de residents, les ocupacions o l’increment de preus i l’esclat d’una nova bombolla immobiliària, entre altres.

Més informació

Compartiu aquest contingut