Poblenou, epicentre de la indústria 4.0

14/02/2017 17:02

Innovació. Impuls al Poblenou Maker District: Fem Barri, un projecte que fomenta l'ecosistema de la innovació i la tecnologia per millorar la sostenibilitat de la ciutat.

Una comitiva municipal, encapçalada per l’alcaldessa, Ada Colau, i el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, s’han reunit amb els responsables d’alguns dels projectes que formen part del Poblenou Maker District: Fem Barri. Es tracta d’un projecte lligat al moviment maker que vol impulsar un nou sistema productiu i de consum sostenible i aprofitar els processos de reindustrialització amb alt valor afegit, gràcies a l’ús de tecnologies capdavanteres, la fabricació digital o la impressió 3D, entre altres.

L’objectiu és que l’antic barri industrial de Barcelona esdevingui el pilot d’aquesta nova política industrial (la indústria 4.0), que posteriorment pugui expandir-se a la resta de districtes. El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha destacat: “Posem la revolució tecnològica al servei de la ciutadania i d’una economia que es basi en la reindustrialització.” I ha manifestat: “Volem construir una Barcelona digital, democràtica, socialment inclusiva i ambientalment sostenible.”

El projecte Poblenou Maker District: Fem Barri està alineat amb la visió internacional del Fab City, que Barcelona lidera, per construir un nou paradigma per a les ciutats que permeti reduir la petjada ambiental i social mitjançant la producció local d’aliments, energia i productes i l’intercanvi de coneixement a escala mundial, utilitzant el poder del moviment maker i la xarxa global Fab Lab.

Actualment, al Poblenou han sorgit iniciatives privades, de barri i comunitàries, així com una comunitat mixta de tallers, maker spaces (espais de fabricació), Fab Labs, universitats, institucions de recerca, restaurants, empreses i moviments socials actius, que fomenten nous valors per a Barcelona, donen suport a la producció local i a la manufactura avançada.

L’Ajuntament impulsarà polítiques que facilitin l’accés al finançament d’aquestes iniciatives, com una línia de subvenció o la promoció de tallers i jornades de treball amb les entitats del barri, per cocrear polítiques públiques que donin embranzida al projecte.

Compartiu aquest contingut