Les botigues del Poblenou creen una experiència sobre el comerç i la cultura amb el “Joc de Misteri”

Comerç. Coneguts detectius de ficció marquen els itineraris d'un joc de pistes i misteris a les botigues del Poblenou, dins de l'Any del Comerç i la Cultura.

Personatges il·lustres, des de Lope de Vega a Julio González, contenen les claus de la resolució d’un enigma al cor del Poblenou. I són els comerciants els que des de les seves botigues, les faciliten. Els coneguts detectius Hercules Poirot, Sherlock Holmes i l’arqueòleg i buscador de tresors cinematogràfic Indiana Jones marquen els tres itineraris –camins negre, verd i vermell- en què els participants hauran de seguir les pistes en relació amb els noms dels carrers del barri.

aquest és el punt de partida d’”El Joc de Misteri”, en el que hi participen establiments de l’eix comercial del Poblenou, amb 130 associats. Una iniciativa que forma part de les activitats promogudes per la Fundació Barcelona Comerç per a l’Any del Comerç i la Cultura, i que reparteix 500€ en premis entre els participants.

Gamificació: l’experiència del joc

A través de la gamificació –l’ús de l’experiència del joc per desenvolupar una activitat- els comerciants donen a conèixer els seus establiments, productes i serveis. “La gent es mou pel barri, identifica botigues i el que s’hi ven, entra en contacte amb els comerciants i fem noves relacions”, resumeix el president de l’eix, Miquel López.

L’activitat està en marxa des del mes de setembre passat i fins al pròxim 2 de novembre, data en què es recolliran les paperetes en les quals els participants anoten el que van descobrint i que han de dipositar a les urnes instal·lades a diferents botigues o al centre cívic Can Felipa, una vegada completat l’itinerari escollit. El joc ofereix 50 premis, des de lots de productes a entrades per a espectacles, participar en un curs de cuina, un tractament de quiromassatge, un dinar o 300€ en vals de compra a les botigues de l’eix.

L’humor també hi juga, ja que es premia les respostes dels participants, des del  més original al més ràpid, el més lent o el més confús, és a dir, a qui hagi contestat malament totes les preguntes. Per als més intrèpids, es planteja un repte final, la resposta al qual només es pot descobrir si s’assisteix a una actuació teatral (microteatre) que es fa al carrer. Les pròximes representacions tindran lloc justament el dia 2 de novembre als carrers Marià Aguiló, Bernat Calbó i a la Rambla amb Pujades.

Descobriment dels comerços del barri

Jordi Vendrell és el propietari d’una òptica al carrer Llull i participa al joc dins del camí “verd”. Les pistes que guarda estan en relació amb el poeta i dramaturg Lope de Vega, que dóna nom a un dels carrers del Poblenou. Els divendres i els dissabtes són els dos dies en què hi ha més participants al joc. A la seva botiga arriben sobretot nois i noies, acompanyats dels seus pares, que intenten completar un dels tres camins.

Per a en Jordi, el més important “és que el públic ens descobreixi i que sàpiga que organitzem activitats en què poden participar, que som actius”, assegura. Una manera de crear una experiència agradable per al client a les botigues. Per a en Jordi, resulta gratificant i divertit alhora. I quan no fa d’optometrista, com a veí implicat del barri, col·labora amb dos grups de teatre del Poblenou, a l’Aliança i al Centre Moral. Ja s’ha atrevit amb la cèlebre obra “La Ratera”, d’Agatha Christie.

La Luz, que té una botiga de bosses al carrer Pujades, està d’acord amb en Jordi que el joc és una oportunitat perquè el públic apreciï el tracte que ofereixen els comerciants als seus establiments. La Luz ha pogut donar a conèixer la seva botiga a nous clients, sobretot a famílies amb nens petits que hi arriben a la recerca d’una nova pista.

Els comerciants també han senyalitzat els itineraris amb imatges d’una rosa dels vents que indiquen la direcció a seguir. Un ajut extra per evitar confusions. Al carrer Maria Aguiló, l’Isidre, que té una botiga de cosmètica natural,  dóna dades sobre un altre dels personatges il·lustres, l’escultor Julio González. Forma part del camí vermell, que és el d’Indiana Jones. L’Isidre té més protagonisme en el Joc de Misteri perquè s’ha compromès a crear el perfum per a la gala de lliurament de premis al centre cívic de Can Felipa el dia 9 de novembre. Tot un altre misteri.