Notícies

Barcelona, ciutat hoste del 13è Congrés Internacional de Conservació de Mosaics

Crida a la presentació de comunicacions orals, pòsters i vídeos per al 13è Congrés Internacional de Conservació de Mosaics (Barcelona, 2017)

14 novembre, 2016 , fa 1 any | 1.461 visites

El Comitè Internacional per a la Conservació de Mosaics (ICCM) ha obert la convocatòria per participar al 13è Congrés Internacional de Mosaics que se celebrarà a Barcelona del 15 al 20  d’octubre de 2017. El Servei d’Arqueologia de Barcelona és l’entitat local encarregada de la seva organització.

Què entenem per mosaic? Conservar mosaics antics i moderns. Amb aquesta pregunta, la 13a edició del congrés vol debatre sobre els materials i tècniques d’una expressió artística i funcional que l’arquitectura incorpora en les seves més variades formes: paviments, murals, cobertes, ja sigui en espais interiors o exteriors. Així, el comitè organitzador ha acceptat el repte proposat per Barcelona d’obrir la mirada sobre mosaics de totes èpoques, com a formes d’expressió i funcionalitat adaptada al moment històric al qual pertanyen. Així, no ens ha d’estranyar la pervivència del mosaic de còdols o l’efimeritat dels Nolla, la identificació del trencadís amb el modernisme, o l’hidràulic per citar uns exemples allunyats del mosaic clàssic al qual estàvem acostumats. L’edició del 13è congrés té com a objectiu el seu reconeixement com a patrimoni i, per tant, la necessitat implícita de la seva conservació, eix entorn el qual giraran les propostes.

El congrés està destinat a conservadors – restauradors, arquitectes, historiadors de l’art, arqueòlegs, ja siguin treballadors públics o privats.  També està destinat i de manera molt notòria, a estudiants i recents llicenciats. En aquest sentit, l’ICCM rep el suport del Getty Conservation Institute que ofereix beques per tal que la manca de recursos no constitueixin un impediment per assistir-hi.

L’edició de Barcelona incorpora també, a més de comunicacions orals i pòsters, una sessió de vídeos relacionats amb la manufactura, art i significat, conservació, presentació i bones pràctiques de mosaics. Les filmacions seran projectades durant el congrés al terme del qual es destinarà un premi al millor vídeo presentat.

El congrés es farà al Born Centre de Cultura i Memòria i es complementa amb visites a llocs amb mosaics emblemàtics com ara la domus d’Avinyó i la del carrer Sant Honorat, el Palau de la Música Catalana i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. També inclou una excursió al jaciment greco-romà d’Empúries i al Museu d’Arqueologia de Catalunya, seu de Girona. Finalitzat el congrés, s’ofereix una excursió facultativa de dos dies per Catalunya.

Per saber-ne més, us convidem a consultar la Primera convocatòria publicada al web de l’ICCM.

Compartiu l'article

 • Google +
 • Procés de conservació del mosaic romà de la vil•la romana del Pont del Treball Digne, barri de la Sagrera. Foto: Àbac Conservació-Restauració

  Procés de conservació del mosaic romà de la vil•la romana del Pont del Treball Digne, barri de la Sagrera. Foto: Àbac Conservació-Restauració

 • Panells de mosaic modernista de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau restaurats l’any 2009. Foto: Àbac Conservació-Restauració

  Panells de mosaic modernista de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau restaurats l’any 2009. Foto: Àbac Conservació-Restauració

 • Paviment de mosaic (finals del segle XIX, inicis del segle XX) de l’església de Sant Pau del Camp en curs d’estudi. Foto: Àbac Conservació-Restauració.

  Paviment de mosaic (finals del segle XIX, inicis del segle XX) de l’església de Sant Pau del Camp en curs d’estudi. Foto: Àbac Conservació-Restauració.

 • XIIè Congrés de Conservació de Mosaics organitzat per l’ICCM, Sardenya de 2014. Foto: ICCM.

  XIIè Congrés de Conservació de Mosaics organitzat per l’ICCM, Sardenya de 2014. Foto: ICCM.

Altres notícies