Notícies

El refugi antiaeri núm. 173 del carrer del Ripollès

Descobert intacte el refugi núm. 173 del carrer del Ripollès, al districte de Sant Martí.

18 desembre, 2014 , fa 4 anys | 5.498 visites

Des del 12 de novembre s’està duent a terme el seguiment arqueològic de les obres d’urbanització del carrer del Ripollès, al districte de Sant Martí, treballs, que durant aquesta setmana, han permès  descobrir un nou refugi antiaeri de la Guerra Civil. Aquests treballs estan sent dirigits per l’arqueòloga Lourdes Forcades (ATICS).

Segons la documentació recollida a l’Arxiu Administratiu de Barcelona, es podria tractar del refugi 0173. Es coneix l’existència d’aquest refugi pel llistat de refugis antiaeris del 16 de juliol de 1938 publicat a l’Atles dels Refugis de la Guerra Civil espanyola a Barcelona, editat per l’Ajuntament de Barcelona i CLABSA. A Barcelona se’n construïren al voltant de 1.400.

En aquest cas, només coneixíem l’existència d’aquest refugi per aquest llistat, sense arribar a tenir cap més documentació, ja fossin plànols o el projecte constructiu de l’època, o fruit d’intervencions posteriors.

Arran d’aquests treballs d’urbanització, es va produir la descoberta d’una de les entrades a l’esmentat refugi, la qual es va omplir de runa i segellar un cop acabat el conflicte bèl·lic. Aquesta entrada té uns 14 metres de llargada i una profunditat de 6 metres. Un cop buidada de terra es va documentar un tapiat que segellava l’accés final al refugi.

Immediatament, tècnics del Servei d’Arqueologia de Barcelona, juntament amb la Unitat de Subsòl dels Mossos d’Esquadra, van procedir a inspeccionar aquesta descoberta. Un cop enretirat el tapiat, es va constatar l’excepcionalitat de la troballa, atès que el refugi es trobava totalment intacte des del moment que el van clausurar un cop finalitzat el conflicte bèl•lic.

Durant la inspecció es va poder confirmar el bon estat de les restes conservades, bàsicament tots els bancs correguts que es conserven en tot el recorregut del refugi, una mica més de 100 metres de longitud. També es va poder localitzar el segon accés del refugi, el qual es troba clausurat amb una paret de totxos. Cal destacar la gran quantitat d’elements mobles de ferro, com llaunes, olles, cubells, que es trobaven encara in situ dins del refugi.  Excepcionalment, una de les galeries del refugi es troba a mig procés constructiu –parets, volta i paviments-, presentant acumulacions de totxanes i cubells de ferro.

Durant les properes setmanes es procedirà a la documentació planimètrica i fotogràfica de tot el refugi, i la recuperació de tots els elements mobles del seu interior.

Compartiu l'article

 • Google +
 • Entrada al refugi pel carrer del Ripollès 12. Foto: Lourdes Forcardes

  Entrada al refugi pel carrer del Ripollès 12. Foto: Lourdes Forcardes

 • Accés tapiat del refugi 173. Foto: Lourdes Forcades

  Accés tapiat del refugi 173. Foto: Lourdes Forcades

 • Detall de llaunes de ferro trobades in situ al refugi: Foto: SABCN

  Detall de llaunes de ferro trobades in situ al refugi: Foto: SABCN

 • Tram de galeria del refugi del carrer RIpollès. Foto: SABCN

  Tram de galeria del refugi del carrer RIpollès. Foto: SABCN

 • Detall d'un dels bancs correguts del refugi. Foto: SABCN

  Detall d'un dels bancs correguts del refugi. Foto: SABCN

 • Tram d'una galeria amb bancs correguts. Foto: SABCN

  Tram d'una galeria amb bancs correguts. Foto: SABCN

 • Tram d'una galeria en construcció del refugi del carrer Ripollès, amb detall dels cubells de ferro. Foto: SABCN

  Tram d'una galeria en construcció del refugi del carrer Ripollès, amb detall dels cubells de ferro. Foto: SABCN

 • Tram d'una galeria amb bancs correguts. Foto: SABCN

  Tram d'una galeria amb bancs correguts. Foto: SABCN

Altres notícies