Notícies

Montevideo, 13: un sistema de canalització d’aigües del Monestir de Pedralbes

Localitzades antigues canalitzacions d’aigua (S. XVIII-XIX) del Monestir de Santa Maria de Pedralbes a les obres del carrer de Montevideo, 13.

3 novembre, 2015 , fa 8 anys | 3.155 visites

Des de mitjans del mes d’octubre s’està duent a terme una intervenció arqueològica al carrer de Montevideo, 13 (Districte de Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi), arran de les obres de construcció d’un nou edifici i soterrani de l’escola Betània-Patmos. Aquests treballs estan sent dirigits per l’arqueòleg Oscar de Castro López (Actium).

És ben coneguda l’existència de restes arqueològiques en tota aquesta zona, atesa la proximitat del Monestir de Pedralbes (S. XIV). En època medieval en aquesta àrea hi havia el mas Petras Albas, propietat que va estar a l’origen del monestir de Santa Maria de Pedralbes. En aquest sector també es coneguda l’existència d’una vil.la romana.

Els treballs arqueològics al carrer de Montevideo han permès documentar un important nombre de conduccions i canalitzacions d’aigua relacionades amb el Monestir de Pedralbes, que van abastir d’aigua al conjunt monàstic, com a mínim, entre els segles XVIII i XIX. En total s’han documentat fins a 5 canalitzacions, un reg i una bassa. La canalització més antiga s’adossa al substrat rocós (granit) de la pedrera, que, un cop reblida de sediment, s’amortitza i és substituïda per una de nova construcció al seu costat, en un procés que es produeix fins a quatre ocasions consecutives. També s’ha localitzat la conducció moderna de PVC que abasteix actualment al monestir, i que data del 1963. Respecte a la bassa i al reg de pedra, formarien part del repartidor d’aigües de mitjans del segle XIX, que servirien per regar les vinyes de la finca.

Cal destacar un tram de mina d’aigua, del qual ja es coneixia el seu recorregut, i que travessa d’est a oest tota la finca, creuant pel mig del solar. En la part millor conservada es pot observar completament la seva forma i mètode constructiu. Es tracta d’una estructura feta a base de dos sòlids murs de 0.30-0.50 m que s’assenten directament sobre el substrat rocós. Els murs de 1.10 m d’alçada són coronats per una volta de maons a plec de llibre de 0.80 metres d’alçada. La part interna amida 0.85 x 1.56 metres. La base per on circulava l’aigua està feta a base de pedres i morter hidràulic. Aquesta mina es troba segellada a l’alçada del pou d’accés localitzat a la part més alta del solar, just al nord-oest, punt on conflueixen dues mines d’aigua, i que encara són accessibles. Una d’aquestes és la que abasteix actualment d’aigua al Monestir de Pedralbes.

Els treballs continuaran durant les properes setmanes.

Compartiu l'article

  • Google +
  • Sistema de conduccions d'aigua de l'antic Monestir de Santa Maria de Pedralbes (Foto: Oscar de Castro)

    Sistema de conduccions d'aigua de l'antic Monestir de Santa Maria de Pedralbes (Foto: Oscar de Castro)

  • Sistema de conduccions d'aigua de l'antic Monestir de Santa Maria de Pedralbes (Foto: Oscar de Castro)

    Sistema de conduccions d'aigua de l'antic Monestir de Santa Maria de Pedralbes (Foto: Oscar de Castro)

  • Mina d'aigua de l'antic Monestir de Santa Maria de Pedralbes (Foto: Oscar de Castro)

    Mina d'aigua de l'antic Monestir de Santa Maria de Pedralbes (Foto: Oscar de Castro)

  • Bassa de pedra i reg del segle XIX (Foto: Oscar de Castro)

    Bassa de pedra i reg del segle XIX (Foto: Oscar de Castro)

  • Sistema de canalitzacions d'aigua de l'antic Monestir de Santa Maria de Pedralbes (Foto: Oscar de Castro)

    Sistema de canalitzacions d'aigua de l'antic Monestir de Santa Maria de Pedralbes (Foto: Oscar de Castro)

Altres notícies