• Ronda Sant Pere, 40 / Carrer del Bruc, 10. Antiga farmàcia Doctor Palomas
  • Eixample
  • Mosaic de tessel·les
  • Primera meitat del segle XX
9 imatges | 5 participants
(Foto: O. Martinez)

(Foto: O. Martinez)

MOSAIC
Descripció: dos plafons exteriors a la façana de l’antiga farmàcia. El mosaic està realitzat amb tessel·les de ceràmica esmaltada de forma quadrangular i tessel·les de vidre de forma rectangular de color verd fosc. La decoració representa, al centre de cada plafó, un rètol amb el nom “Farmacia Laboratorio” envoltat de garlandes vegetals –amb llimones fruits de color taronja i rosa- així com motius circulars de color groc sobre fons lila i rosa.
Època: 1925
Autor: Lluís Brú i Salelles (signat), mosaïcista
Font de la informació: equip de redacció de l’Inventari participatiu – El mosaic del meu barri
BANCELLS, C., PERMANYÉ, L. (2006). Farmàcies Modernistes de Barcelona. Barcelona: Àmbit.

EDIFICI
Arquitecte:
Fèlix Cardelach
Època:
1906-1907
Estil:
Modernista
Ús original:
comercial
Font de la
informació: AJUNTAMENT DE BARCELONA. Portal d’Informació Urbanística. Farmàcia Doctor Palomas (posteriorment Viladot) [En línia].
AJUNTAMENT DE BARCELONA. Repositori Obert de Coneixement de l’Ajuntament de Barcelona. Farmàcia Viladot [En línia].

SOBRE LA FARMÀCIA
La farmàcia va funcionar com a tal fins al 1987, moment en què els últims farmacèutics la van vendre i es va desmantellar part del seu interior.
L’establiment va ser inaugurat per Francesc Xavier Palomas i Pons al 1905. Doctor en farmàcia, Palomas va ser un professional actiu dins el món de la farmacologia, tant amb la publicació d’articles com amb l’exercici de la docència. Primer catedràtic de Matèria Farmacèutica Vegetal a la Facultat de Farmàcia de Barcelona, al 1934 va accedir al càrrec de degà fins al 1936, quan va ser assassinat en començar la Guerra Civil.
Les seves afinitats amb el món vegetal el portaren a influir en la decoració de la seva farmàcia, de la qual l’arquitecte Fèlix Cardellach en fou l’encarregat. Ho podem apreciar a través dels elements de ferro forjat, com els arbres que envolten les obertures o el vitrall de la porta d’entrada. De la decoració, destaca també el fanal i la marquesina en ferro forjat.
El doctor Colomer fou el segon propietari, qui vengué la farmàcia al 1925 al Doctor Vidalot i Cardona. Segons el que sabem, aquest va substituir els plafons de vidre colorat -decorats amb dues dames envoltades de vegetació exuberant- pel mosaic actual. Amb el trànsit dels carros,  els esquitxos de pedres anaven malmetent aquesta decoració delicada que finalment va ser substituïda.

MÉS INFORMACIÓ
CALBET i CAMARASA, J. M., MONTAÑÀ i BUCHACA, D. (2001). Metges i farmacèutics catalanistes (1880-1906). Valls: Edicions Cossetània.
POBLES DE CATALUNYA. Farmàcia Viladot [En línia].

Última actualització de la pàgina: 1/9/2020