Notícies

Noves restes de l’antic barri de la Ribera al carrer d’Antic de Sant Joan

Localitzades noves restes medievals i modernes de l’antic barri de la Ribera durant els treballs realitzats al carrer d’Antic de Sant Joan, al districte de Ciutat Vella.

16 gener, 2018 , fa 1 any | 894 visites

Des del 6 de novembre de 2017 s’està duent a terme una intervenció arqueològica en el carrer d’Antic de Sant Joan, entre el Passeig del Born i el carrer de la Ribera (districte de Ciutat Vella), arran del projecte d’instal·lació d’una nova xarxa de clavegueram i de recollida pneumàtica d’escombraries.

Aquest indret es troba a l’interior del recinte medieval de Barcelona, al costat de mar, amb una proximitat evident a Santa Maria del Mar. Al voltant del temple es desenvolupà el barri marítim conegut com La Ribera, que en aquesta zona conserva força bé els trets medievals.

Des de l’any 1991 i fins a l’actualitat s’han excavat diferents llocs del barri de la Ribera, inclòs l’Antic Mercat del Born, els quals permeten establir una seqüència cronològica que s’iniciava a l’època romana i finalitzava al segle XVIII amb l’enderroc d’una gran part d’aquest barri per ordre del rei Felip V, amb motiu de la construcció de la Ciutadella borbònica.

Els treballs arqueològics han permès documentar diverses restes constructives relacionades amb un edifici situat entre els antics carrers del Joc de la Pilota i el carrer Bonaire, que fou enderrocat i destruït l’any 1716. Els orígens d’aquest edifici es remunten als segles XVI i XVII, patint nombroses reformes al llarg de la seva existència. Amb anterioritat a l’edifici d’època moderna s’ha localitzat una ocupació anterior atesa la troballa de restes de murs d’un habitatge baixmedieval.

Durant aquests treballs també s’han localitzat nombroses estructures relacionades amb l’ús i aprofitament de l’aigua, com serien un pou i un dipòsit, així com diverses clavegueres, totes aquestes associades amb l’habitatge del segle XVII. També s’ha pogut excavar quasi la pràctica totalitat d’un soterrani relacionat amb aquest mateix edifici.

Aquests treballs arqueològics estan sent dirigits per un equip dirigit per l’arqueòleg Walter Alegria Tejedor, de l’empresa Global Geomàtica SL, i està previst que continuïn durant els propers mesos.

Compartiu l'article

 • Google +
 • Treballs arqueològics en procés. Foto: Walter Alegria

  Treballs arqueològics en procés. Foto: Walter Alegria

 • Treballs arqueològics en procés. Foto: Walter Alegria

  Treballs arqueològics en procés. Foto: Walter Alegria

 • Habitatge d'època moderna: paviments i canalitzacions. Foto: Walter Alegria

  Habitatge d'època moderna: paviments i canalitzacions. Foto: Walter Alegria

 • Soterrani i pou del segle XVII. Foto: Walter Alegria

  Soterrani i pou del segle XVII. Foto: Walter Alegria

 • Habitatge del segle XVII. Foto: Walter Alegria

  Habitatge del segle XVII. Foto: Walter Alegria

 • Detall porta i enderroc d'un habitatge del segle XVII-XVIII. Foto: Walter Alegria

  Detall porta i enderroc d'un habitatge del segle XVII-XVIII. Foto: Walter Alegria

 • Foto zenital de les restes arqueològiques documentades. Foto: Walter Alegria

  Foto zenital de les restes arqueològiques documentades. Foto: Walter Alegria

Altres notícies