Notícies

Noves troballes neolítiques al carrer de la Reina Amàlia, 38-38bis

Descobertes noves restes neolítiques enmig del cor del Raval.

8 gener, 2014 , fa 10 anys | 6.785 visites

Des del passat 13 de novembre de 2013, amb motiu de la construcció d’un edifici de nova planta al carrer de la Reina Amàlia, 38-38bis, s’està duent a terme l’excavació de la planta soterrània d’aquesta finca.

L’any 1846, Pere Estruch, aleshores propietari de la finca, va sol•licitar permís per a construir una casa-fàbrica (especialitzada en la fabricació de teixits), sota la direcció del mestre d’obres Narcís Nuet. Les seves característiques edificatòries eren pròpies de l’arquitectura fabril d’aquell temps: un edifici d’habitatges i dos “quadres” industrials emplaçades al voltant d’un pati central. Aquestes tenien un llenguatge arquitectònic propi (fins i tot equidistant en relació a les vivendes). La fàbrica va ser llogada a diferents arrendataris del ram industrial a mitjan segle XIX.

L’any 2009 es va realitzar una fase de sondejos al subsòl de la finca, a banda de les estructures relacionades amb la pròpia fàbrica, en un dels sondejos que es va executar a la planta soterrani es va documentar un sediment de matriu argilosa i sorrenca, de coloració marró, amb presència de fragments petits de carbó, ceràmica a mà i indústria lítica (ascles i laminetes) tallats en jaspi i sílex. D’aquest estrat se’n va excavar 1m2. Situada sota l’estrat descrit anteriorment es documentà una concentració de pedres de mides petites i mitjanes; possiblement, aquesta estructura estava associada a una estructura de combustió o emmagatzematge. Tan el sediment com l’estructura corresponen a època prehistòrica, concretament al neolític antic evolucionat (2n terç del Vè mil•leni ANE, horitzó epicardial/postcardial).

Els treballs arqueològics fins ara realitzats han permès constatar les evidències prehistòriques prèviament documentades. Fins al moment, a la planta baixa s’han documentat les infraestructures de la fàbrica Estruch de mitjans del segle XIX, juntament amb modificacions posteriors del segle XX.

A la planta soterrani, a més de més infraestructures relacionades amb els processos de combustió i vapor de la fàbrica, s’han documentat diversos nivells i estructures d’època neolítica, en concret un moment de transició entre el Neolític Antic Evolucionat i el Neolític Mig (4.200-3.500 A.N.E). Els treballs arqueològics han permès documentar una estructura de combustió de grans dimensions amb restes de fustes carbonitzades localitzades al llit de la mateixa, i amortitzada per un nivell del neolític post-cardial. L’excavació d’aquests nivells neolítics ha permès recuperar nombrosos materials ceràmics (Molinot i Montboló) i lítics.

Properament anirem ampliant la informació d’aquesta interessant intervenció neolítica enmig del cor del Raval, àrea on s’han documentat importants restes arqueològiques d’època prehistòrica (neolític i bronze).

Compartiu l'article

  • Google +
  • Foto dels treballs a l'excavació de Reina Amàlia. Foto: Javier González

    Foto dels treballs a l'excavació de Reina Amàlia. Foto: Javier González

  • Foto general dels nivells neolítics de l'excavació de Reina Amàlia. Foto: Javier González

    Foto general dels nivells neolítics de l'excavació de Reina Amàlia. Foto: Javier González

  • Possible interpretació dels nivells neolítics a l'excavació de Reina Amàlia. Foto: Javier González

    Possible interpretació dels nivells neolítics a l'excavació de Reina Amàlia. Foto: Javier González

  • Detall dels nivells neolítics. Foto: Javier González

    Detall dels nivells neolítics. Foto: Javier González

  • Ascla retocada de jaspi provinent dels nivells neolítics. Foto: Javier González.

    Ascla retocada de jaspi provinent dels nivells neolítics. Foto: Javier González.

  • Fragment de ceràmica a mà tipus Montboló. Foto: Javier González

    Fragment de ceràmica a mà tipus Montboló. Foto: Javier González

  • Fragment de nansa tubular i bigoti de ceràmica a mà. Foto: Javier González.

    Fragment de nansa tubular i bigoti de ceràmica a mà. Foto: Javier González.

Bibliografia relacionada
GONZÁLEZ MUÑOZ, JAVIER; HARZBECHER SPEZZIA, KARIN (2011): Memòria de la intervenció arqueològica realitzada al carrer Reina Amàlia, 38-38bis, carrer Sant Pau, 118 i carrer de les Flors, 2 de Barcelona, Barcelonès

Altres notícies