Notícies

Una presó de dones del segle XIX a la plaça de Josep Maria Folch i Torres

Redescoberta la presó de dones (1839-1936) a les obres de la plaça de Josep Maria Folch i Torres

6 abril, 2017 , fa 6 anys | 3.736 visites

Des del 8 de febrer s’està duent a terme una intervenció arqueològica a la plaça de Josep Maria Folch i Torres, al barri del Raval (districte de Ciutat Vella), amb motiu del projecte constructiu de reurbanització de la plaça (BIM/SA).

En el mateix indret on avui es localitza la plaça de Josep Maria Folch i Torres, s’aixecà una presó, que fou enderrocada l’any 1936 pels anarquistes tot just començada la Guerra Civil espanyola. La planta d’aquesta construcció va quedar documentada, a mitjans del segle XIX, als Quarterons de Garriga i Roca.

Els treballs arqueològics estan permetent redescobrir algunes de les antigues estructures d’aquest centre penitenciari, que fou enderrocat i, en el solar que va deixar lliure, s’ha va construir la plaça. La presó fou construïda l’any 1839 i, fins l’any 1904, funcionà com a centre penitenciari que acollia indistintament homes, dones, infants i ancians. A partir de l’any 1904, arran de la inauguració de la Presó Model, aquest centre va passar a ser exclusivament per a dones fins al seu enderrocament  l’any 1936.

Anteriorment, en aquest mateix espai, l’any 1833 es construí el convent de Sant Vicent de Paül, ocupant espais d’horts i conreus, però amb motiu de la Desamortització de Mendizábal de 1836, els moviment anticlericals populars van incendiar el convent i, dos anys més tard, s’edificà la presó d’Amàlia.

Aquest centre fou conegut com la Presó Vella, la presó d’Amàlia o la presó de les dones.

Fins ara, els treballs arqueològics han permès documentar part dels espais que en el “quarteró” núm. 104 de Garriga i Roca són anomenats com a pati dels nens i pati de les dones, el mur perimetral que tancava l’edifici pel carrer de la Lleialtat i altres murs de dependències interiors de la presó. Durant aquests treballs també es van documentar les escales de la primera urbanització de la plaça un cop destruïda la presó.

Els treballs arqueològics estant sent realitzats per un equip dirigit per l’arqueòloga Conxita Ferrer (Món Iber Rocs SL), els quals continuaran durant les properes setmanes, permetent ampliar el coneixement d’aquest centre penitenciari.

Compartiu l'article

  • Google +
  • Escales monumentals de la primera urbanització de la plaça de Josep Maria Folch i Torres (Foto: Conxita Ferrer)

    Escales monumentals de la primera urbanització de la plaça de Josep Maria Folch i Torres (Foto: Conxita Ferrer)

  • Foto general del patí de nens i dones de la presó Vella o d’Amàlia (Foto: Conxita Ferrer)

    Foto general del patí de nens i dones de la presó Vella o d’Amàlia (Foto: Conxita Ferrer)

  • Foto del pati de les dones de la presó Vella o d’Amàlia (Foto: Conxita Ferrer)

    Foto del pati de les dones de la presó Vella o d’Amàlia (Foto: Conxita Ferrer)

  • Pica del pati de les dones de la presó vella (Foto: Conxita Ferrer)

    Pica del pati de les dones de la presó vella (Foto: Conxita Ferrer)

  • Detall de la pica del pati de les dones de la presó vella (Foto: Conxita Ferrer)

    Detall de la pica del pati de les dones de la presó vella (Foto: Conxita Ferrer)

Altres notícies