Notícies

Vida i mort a les obres del carrer del Cardenal Casañas 6-8

Noves evidències arqueològiques d’època medieval i moderna a l’excavació arqueològica del carrer del Cardenal Casañas 6-8

5 abril, 2016 , fa 8 anys | 2.509 visites

Des del 3 de febrer s’estan duent a terme una intervenció arqueològica a la finca del número 6-8 del carrer del Cardenal Casañas (Ciutat Vella), amb motiu del projecte de reforma de l’edifici. Aquests treballs han permès, ja des de la primera setmana, documentar nombroses restes arqueològiques de diferents moments històrics (XIV-XVIII), entre aquestes una important àrea de necròpolis medieval, que encara es troba en procés d’excavació.

Abans d’iniciar l’excavació ja es preveien uns resultats positius, ja que estem dins d’un dels barris que creixen fora la ciutat romana en època medieval a tocar de l’església de Santa Maria del Pi, dins del recinte emmurallat de la ciutat medieval.

En una primera fase dels treballs s’han documentat les restes de l’edifici actual d’època contemporània (S. XIX-XX), com paviments o murs relacionats amb les primeres fases constructives de la finca. Posteriorment s’han localitzat diverses restes constructives que estarien relacionades amb una edificació moderna anterior, en concret dues habitacions amb una cronologia compresa entre el segle XVII fins a finals del segle XVIII. Per sota d’aquestes dues habitacions es localitzen una sèrie de retalls fets al segle XVII, que amortitzen una fase prèvia d’ús de l’espai que es situa en un moment anterior al segle XVII.

Finalment d’època medieval únicament s’ha pogut documentar les restes d’un pilar, que estaria relacionat amb un edifici gòtic que degué ocupar aquest espai, com a mínim, entre els segles XV i XVI.  Aquest pilar fou reaprofitat durant les diverses ocupacions del solar en època moderna i contemporània.

Per sota d’aquests nivells d’hàbitat, i retallades en les argiles on es troba material d’època romana, es localitzen fins a cinc tombes, tres de les quals presenten coberta de lloses i dues són en fosa simple. Aquest espai degué funcionar com a zona de necròpolis, possiblement entre els segles IX-XIII, relacionada amb un primer moment d’una parròquia al Pi, posteriorment arran de la construcció de l’església gòtica de Santa Maria del Pi  s’urbanitza aquest sector.  L’any 2014 durant la intervenció del carrer Cardenal Casañas, 10-12, es va documentar part d’aquesta necròpolis medieval.

Els treballs continuaran durant les properes setmanes, permetent ampliar la informació arqueològica fins ara obtinguda, les dades que presentem són preliminars. Aquests treballs arqueològics estan sent realitzats per un equip dirigit per l’arqueòloga Noemí Nebot Pich, de l’empresa Abans.

Compartiu l'article

  • Google +
  • Vista general de dues de les tombes medievals amb coberta de lloses. Foto: Noemí Nebot (Abans)

    Vista general de dues de les tombes medievals amb coberta de lloses. Foto: Noemí Nebot (Abans)

  • Inhumats de dues de les tombes medievals amb coberta de lloses. Foto: Noemí Nebot (Abans)

    Inhumats de dues de les tombes medievals amb coberta de lloses. Foto: Noemí Nebot (Abans)

  • Detall de l'inhumat d'una de les tombes medievals amb coberta de lloses. Foto: Noemí Nebot (Abans)

    Detall de l'inhumat d'una de les tombes medievals amb coberta de lloses. Foto: Noemí Nebot (Abans)

  • Detall del pilar medieval. Foto: Noemí Nebot (Abans)

    Detall del pilar medieval. Foto: Noemí Nebot (Abans)

  • Un segon pilar datat del segle XVI. Foto: Noemí Nebot (Abans)

    Un segon pilar datat del segle XVI. Foto: Noemí Nebot (Abans)

  • Vista general de les dues habitacions datades entre els segles XVI-XVIII. Foto: Noemí Nebot (Abans)

    Vista general de les dues habitacions datades entre els segles XVI-XVIII. Foto: Noemí Nebot (Abans)

Altres notícies