L'Arxiu Municipal de Barcelona inicia el tractament i la conservació de la documentació recollida a la Rambla

L'Arxiu Municipal de Barcelona inicia el tractament i la conservació de la documentació recollida a la Rambla

Memorial la Rambla. Comencen els treballs per preservar les ofrenes ciutadanes que completaran la memòria integral en què s’està treballant des de l’endemà de l’atemptat.

Des de l'Arxiu Municipal de Barcelona ja s'estan portant a terme tasques de neteja i conservació preventiva de la documentació que es va recollir la nit del 28 d'agost a la Rambla amb l'objectiu de configurar una memòria integral de la resposta ciutadana als atemptats del passat 17 d'agost.

Els tècnics de l’Arxiu Municipal de Barcelona i del Museu d’Història de Barcelona han iniciat la tasca de recompte i catalogació de tot el que la ciutadania i els visitants de la ciutat van dipositar en 149 punts de la Rambla i que es va recollir curosament fa un parell de setmanes.

Aquest treball de preservació dels elements recollits durant la nit del 28 al 29 d’agost té com a propòsit final donar una unitat a aquest fons, que sigui consultable a través de plataformes digitals, i que permeti explicar a futures generacions el sentiment i accions de solidaritat que es van generar a la ciutat com a resposta a l’atac terrorista.

Les feines principals que s’estan duent a terme en aquesta primera fase, que s’estendrà fins a inicis del 2018, se centren en la neteja i eliminació d’elements contaminants en els documents i objectes, especialment per extreure’n la parafina de les espelmes i la brutícia que hi va quedar enganxada durant els dies d’exposició. En el cas de l’Arxiu Municipal de Barcelona, s’han rebut un total de 27 capses amb documents escrits en diferents llengües i suports, els quals han estat dipositats per a la seva custòdia a l’Arxiu Contemporani de Barcelona on s’està realitzant (a part de la tasca de neteja esmentada) un estudi de conservació preventiu i de consolidació dels documents. 

El tractament de conservació preventiva serveix per recuperar el màxim nombre de documentació en mal estat ja que la majoria de documents pateixen deteriorament i patologies típiques d’haver estat exposats en un espai exterior, com són la brutícia, fongs, les taques d’humitat, les tintes esvaïdes o el viratge de color tant en tints com en el suport. A causa de l’exposició i convivència amb ciris i espelmes, molts dels suports mostren taques, cremades, absorció de parafina i problemàtiques vinculades. També s’han detectat altres patologies que han sofert els documents arran de la manipulació, com ara estrips, arrugues, plecs, etc. Aquest primer tractament de neteja i conservació preventiva anirà seguit de l’aplanament dels documents i el seu condicionament en sobres i carpetes per posteriorment procedir a la seva catalogació i digitalització.

L’objectiu de tot aquest treball de tractament i conservació és disposar de la informació més completa possible del tribut i la resposta ciutadana a l’atemptat que completi la memòria integral en què s’està treballant des de l’endemà dels fets, i de la qual ja forma part tota la documentació fotogràfica i de vídeo, així com les signatures i dedicatòries recollides tant en el llibre de condol físic com en el digital que es va activar.