Esteu aquí

Celebrem el Dia Internacional dels Arxius!

Celebrem el Dia Internacional dels Arxius!

Dia Internacional Arxius. Els diversos equipaments que formen l'Arxiu Municipal de Barcelona celebren la festa dels arxius amb tallers, exposicions i activitats diverses al llarg del mes de juny.

Els diversos equipaments que formen l'Arxiu Municipal de Barcelona celebren la festa dels arxius amb tallers, exposicions i activitats diverses al llarg del mes de juny. Entre les activitats, hi ha una exposició sobre l'arxiu de Gràcia, una taula rodona sobre la memòria de Gràcia i visites comentades per a grups.

Han passat deu anys des que es va celebrar per primera vegada el Dia Internacional dels Arxius. L’efemèride recorda la creació del Consell Internacional d’Arxius (ICA), un 9 de juny de 1948. Precisament en paraules de David A. Leitch, secretari general de l’ICA, «tots tenim un arxiu en un entorn personal o professional». És per aquest motiu que la festa del patrimoni arxivístic mundial es fa extensible a tota la ciutadania. Des de l’Arxiu Municipal de Barcelona hi participem amb una proposta de més de 15 activitats gratuïtes per a tots els públics i gustos.

Els arxius portes endins

El primer pas per conèixer què és un arxiu i com funciona, és submergint-s’hi. És per això que quatre espais arxivístics de la ciutat obriran les seves portes de forma gratuïta i oferiran visites comentades per mostrar el funcionament, espais, curiositats, l’ofici d’arxiver i els documents més destacats. El 31 de maig obrirà portes l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, que el seguiran l’Arxiu Municipal de Sant Martí (8 de juny), l’Arxiu del Districte de Sant Andreu (11 de juny) i el de Sarrià-Sant Gervasi (15 de juny).

La memòria viva de Barcelona

El mes de juny és un bon moment per al record de personatges i moments històrics viscuts pels barcelonins. Des de les vivències dels bombers de Barcelona durant la Guerra Civil (conferència el dia 12 de juny), passant per la presentació del llibre sobre la història de la Casa de l’Ardiaca (5 de juny), la història del Grup Escolar Lluís Vives (dia 20 de juny), el passat del barri de Gràcia (dia 14 de juny), fins arribar a la memòria de l’empresa MACOSA, col·loqui que presentaran els seus antics treballadors el dia 7 de juny.

Eines i recursos arxivístics

Dos tallers acompanyaran enguany el Dia Internacional dels Arxius. D’una banda, el taller sobre història local que tindrà lloc a l’Arxiu de Sant Andreu el 14 de juny. De l’altra, un taller dirigit a públic no especialitzat titulat “Fotos en conserva” sobre tècniques per desar les imatges domèstiques, que tindrà lloc a diversos arxius el 19 i el 27 de juny.

També hi haurà l’exposició homònima a Sants-Montjuïc (12 de juny). Sis dies més tard, l’Arxiu Fotogràfic donarà inici a la mostra fotogràfica “Carme García. Des del terrat”, i l’Arxiu Contemporani tancarà el cicle amb “Educació i modernitat. Barcelona 1901-1960”, amb visita comentada a càrrec de la comissària de l’exposició.

Activitats a Gràcia

A Gràcia es podrà visitar l’exposició “Unitats de memòria. Gràcia i el seu arxiu”, ques’inaugurarà el 7 de juny, a les 18 h. Es podrà visitar fins el 15 de juliol, de dimarts a divendres, de 10 a 21 h, i dilluns i dissabte, de 10 a 14 h i de 16 a 21 h, i diumenge d’11 a 14 h.

A més, hi ha programades també aquestes activitats:

  • Taula rodona ‘Construïm el passat: història i memòria a Gràcia’. A càrrec de la historiadora Mercè Tatjer i la participació de diverses entitats del districte. Dijous, 14 de juny a les 18 h a l’Arxiu Municipal del Districte de Gràcia. Biblioteca Jaume Fuster.
  • Visites comentades a l’exposició per a grups, amb reserva prèvia al correu electrònic amdg@bcn.cat o al telèfon 93 217 71 83.

Seguiu  l’etiqueta #DiaInternacionalArxius a les xarxes per conèixer al moment tot el que està succeint al voltant de l’esdeveniment, i conegueu les activitats al complet descarregant-vos el programa oficial d’activitats.