Esteu aquí

Imaginant el Poble Espanyol

Imaginant el Poble Espanyol

Imaginant el Poble Espanyol. Fotografies de l'AFB que van inspirar la seva creació

L’any 1927 quatre comissionats per la Junta del Poble Espanyol varen realitzar un viatge per l’estat espanyol amb la intenció de compilar informació gràfica que servis de suport per a l’elecció de models arquitectònics que configurarien el conjunt arquitectònic del Poble Espanyol de Montjuïc. Els artífexs foren Miquel Utrillo, impulsor del projecte, Xavier Nogués, dibuixant, i els arquitectes Ramon Reventós i Francesc Folguera.

Un cop clausurada l’Exposició Internacional de 1929, el conjunt de negatius i positius d’aquest projecte, prop d’un miler, va ingressar al servei fotogràfic dels museus, que avui es conserva a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Aquest any 2018, s’ha fet una tasca de conservació d’aquest fons, amb la localització de tots els negatius, amb la intenció de retornar la unitat al conjunt que es trobava dispers i l’ordenació dels mateixos. El fons format per negatius de placa de vidre, negatius en suport plàstic i els positius de treball, ha estat netejat,  ensobrat i condicionat per la seva conservació definitiva.  Algunes fotografies tenien una informació errònia, i s’ha procedit a confirmar la identificació de la imatge. Es tracta de fotografies d’indrets i pobles de l ‘estat espanyol.

Foto: Arcades de Sangüesa reproduïdes al Poble Espanyol, 1927. AFB. Autor desconegut