Història de la premsa diària de Barcelona

Publicat el 04/04/2016

XV Congrés d'Història de Barcelona. 4, 5 i 6 d'octubre de 2017

En èpoques d’incertesa com la nostra, al final dels cicles històrics, quan irrompen noves forces socials o quan grinyolen els paradigmes culturals o industrials vigents, resulta més important que mai comprendre com van funcionar les èpoques que es van percebre com a crisi en el passat. Per això, pot resultar molt oportuna una mirada al passat de la premsa.  

Des de l’aparició de la impremta, no eren els libels una eina política per menystenir els adversaris? No hi ha similituds entre l’incert procés de canvi que hi va haver dels fulls volanders a les publicacions diàries, amb el vertigen actual de la premsa digital en el camí de substituir més d’hora que tard a la de paper? No és el moviment, la transformació i la crisi l’estat natural de la informació? Pot un protagonista ser-ne conscient?

L’any 2017 es compleixen 225 anys de l’aparició del primer número del Diario de Barcelona, el dia 1 d’octubre de 1792. Publicat de manera ininterrompuda durant gairebé 201 anys, fins el 1993, fou un dels diaris de referència a Barcelona i el reflex de la història de la ciutat durant els segles XIX i XX, quan la burgesia va irrompre i esdevenir l’àmplia classe mitjana característica de les societats capitalistes de la segona meitat del segle passat, tot i les mancances d’aquest procés a Catalunya i Espanya.

En l’actualitat, un sistema econòmic agressiu fa créixer les diferències de rendes, el nombre de pobres i les pors i tensions socials. Temps de reduccionismes identitaris que coincideixen amb uns nous hàbits en la producció i el consum de la informació. Solipsisme ancorat en una multitud de noves fonts digitals, no sempre fiables, que han afeblit la premsa convencional.

En aquest context, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona ha considerat oportú i convenient dedicar la quinzena edició del Congrés d’Història de Barcelona a fer una mirada a l’evolució de la premsa diària de la ciutat, amb la intenció d’actualitzar les recerques i els coneixements sobre aquesta temàtica i promoure el debat i la reflexió sobre el passat, present i futur de la premsa diària.

El programa del Congrés s’articula al voltant de dues ponències, tres taules rodones i sis taules de comunicacions, en les quals es parlarà de la història de diverses capçaleres editades a la ciutat, de periodistes i empreses editores, dels orígens dels mitjans digitals o de la conservació, tractament i accessibilitat a la premsa històrica de Barcelona. Com a preàmbul, la conferència inaugural farà balanç i propostes de futur sobre els estudis d’història de la premsa catalana.     

COMITÈ CIENTÍFIC

Francesc Salgado de Dios, coordinador

Josep M. Casasús Guri

Josep M. Figueres Artigues

Jaume Guillamet Lloveras

Susana Tavera García

Joan Manuel Tresserras Gaju

Xavier Tarraubella Mirabet

SECRETARIA DEL CONGRÉS

Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

Casa de l'Ardiaca - carrer de Santa Llúcia, 1 - 08002 Barcelona

Tf. 93 256 22 55

shb@bcn.cat

Programa

Primera Circular

 

XVè Congrés d'Història de Barcelona