Curs La Rosa de Foc. Obrerisme i moviments sindicals a Barcelona durant el primer terç del segle XX (1909-1936)

Curs La Rosa de Foc. Obrerisme i moviments sindicals a Barcelona durant el primer terç del segle XX (1909-1936)

Del 21 de novembre de 2018 al 13 de març de 2019. Activitat de pagament. Cal inscripció prèvia al correu electrònic: shb@bcn.cat o al telèfon 932 562 255.

L’any 2019 es compleixen cent anys de la vaga de La Canadenca, un conflicte que va suposar l’assoliment d’una fita històrica en les reivindicacions obreres: la jornada de 8 hores. El conflicte va començar quan l’empresa Riegos y Fuerza del Ebro, filial de Barcelona Traction Light and Power, que il·luminava Barcelona, va introduir canvis en les condicions de treball del personal de facturació, els quals suposaven una disminució dels sous. El conflicte es va anar estenent amb l’adhesió dels treballadors d’altres rams, i de finals de gener  a mitjans de març la ciutat es paralitzava perquè els tramvies es van aturar i les fàbriques van deixar de treballar.

La vaga de La Canadenca fou un fet rellevant en la història de l’obrerisme i del moviment sindical a Barcelona i va significar la culminació d’un procés reivindicatiu creixent des de 1916. Tanmateix, el conflicte l’hem de situar en un context més ampli de lluita dels treballadors per millorar les condicions laborals, i de consolidació de les organitzacions sindicals que, per força, havia de comportar la reacció dels sectors patronals.

En aquest context, el curs es proposa fer un recorregut pels aspectes fonamentals de l’obrerisme i dels moviments sindicals a Barcelona durant el primer terç del segle XX, en un període clau delimitat per la Setmana Tràgica i l’esclat de la Guerra Civil, amb la vaga de La Canadenca de 1919 en el seu punt central.

Aquest període fou el de l’organització i desenrotllament de les grans centrals sindicals i dels partits obreristes i, tanmateix, dels grans enfrontaments socials que havien de culminar en un autèntic procés revolucionari.

La coordinació  del curs serà a càrrec de Teresa Abelló Güell. La durada serà de  13 sessions entre el 21 de novembre de 2018 i el 13 de març de 2018 a la Sala d’Actes de l’Arxiu.

Les inscripcions es poden fer a partir de l’1 d setembre fins al 16 de novembre de 2018. Per telèfon al 932 562 255 o al correu del Seminari d’història: shb@bcn.cat

General: 60  € i estudiants universitaris,  aturats i majors de 65 anys degudament acreditats: 30 €. Assistència a conferència sense matriculació: 6 € /conferència.

Al fitxer adjunt disposeu de tota la informació amb la programació del curs.

Fitxers relacionats