Visiteu l'exposició Aureli Capmany i l'educació dels infants al vestíbul de l'Arxiu

Visiteu l'exposició Aureli Capmany i l'educació dels infants al vestíbul de l'Arxiu

Prorrogada fins al 31 de maig

Amb motiu del 150 aniversari del naixement d’Aureli Capmany, el passat dia 19 de juny es va inaugurar Un tast de  l’Arxiu amb  l’exposició Aureli Capmany i l’educació dels infants, comissariada per Esteve Barandica.

Aureli Capmany i Farrés s’interessà pel folklore català i, especialment, per les rondalles, les cançons i les danses populars. Va ser un dels fundadors, el 1891, de l’Orfeó Català i de l’Esbart de Dansaires, el 1907. El 1904 va impulsar la secció de folklore del Centre Excursionista de Catalunya.

En el primer terç del s. XX es desenvolupà un important moviment de renovació pedagògica vinculat als plantejaments de l’Escola Nova o educació activa. El 1916 Aureli Capmany assisteix al III Curs Internacional Montessori i se li atorga el títol de mestre del mètode Montessori, aplicat a l’escola de pàrvuls, i són acceptats els ballets populars com a recurs educatiu.

En l’àmbit escolar va col·laborar en els Quaderns d’estudi del Consell de Pedagogia. Aureli Capmany va efectuar nombrosos reculls de rondalles i cançons infantils com Rondalles per a nois (1904) i publicà escrits referits al joc infantil i a les joguines.

El 1929 s’incorpora, com auxiliar de la Secció Folklòrica, a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. El final de la guerra i el canvi de persones al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona, fan que l’any 1940 no pugui continuar en actiu a l’Arxiu Històric.

L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona conserva part del fons personal d’Aureli Capmany.

L’exposició hi serà al vestíbul de l’Arxiu fins al 30 de març de 2019.