ELS BARRIS.

El territori de Gràcia es troba dividit en els barris de Vallcarca i els Penitents, per sobre de la Ronda de Dalt; El Coll, La Salut i més avall el Camp d'en Grassot entre els carrers de Rosselló, Sardenya i Passeig de Sant Joan i el de la Vila de Gràcia des de Lesseps fins al carrer Còrcega.

Entre els seus edificis i places es conserven els trets de la seva personalitat o essència i així el passat agrícola encara es conserva a la masia Trilla al Carrer Gran de Gràcia, 177 i de l'industriós territori del segle XIX es conserva la xemeneia de l'antic vapor Puigmartí al carrer Siracusa, 51. Així com la Casa Vicenç a Carolines, 18-23 es obra d'Antoni Gaudí del 1883 que mostra l'eclosió urbanística i arquitectònica de finals de segle.

D'altra banda el seu teixit associacionista i popular és present a l'antic Casino la Violeta al carrer Sant Joaquim 8-12, obra de l'arquitecte Gustà Bondia de l'any 1893 que s'està restaurant actualment i al munt de places i placetes que socialitzen el teixit urbà sobretot al barri de la Vila de Gràcia.

En un altre sentit, les festes cobren en aquest districte un sentit molt particular tant per la quantitat com per la singularitat de moltes d'elles, com les de Sant Medir, les tan emblemàtiques festes majors, els foguerons de Sant Antoni i moltes d'altres.