Barcelona amb regust d'estiu

Barcelona amb regust d'estiu

Memòria de Barcelona. Recuperem una sèrie fotogràfica vinculada als mesos estiuencs i a la vida cultural i social barcelonines.

Passat el solstici d’estiu, la ciutat de Barcelona ja fa olor de pólvora de petards, dels dinars de festa major, de la sal i el mar de la Barceloneta, i de les crispetes dels cinemes a la fresca. Però com es vivia aquesta època de l’any temps enrere? Traiem a la llum algunes de les imatges de l’Arxiu per viatjar enrere en el temps.

Mig mil·lenni honorant Sant Roc

Una de les celebracions més antigues de la ciutat té lloc el 16 d’agost, en honor a Sant Roc. La veneració del sant es deu a la seva guarició de la pesta, un cop es va refugiar a l’interior de les muralles de Barcelona. Josep Maria Sagarra és l’autor de la fotografia que va immortalitzar el timbaler, gegants i capgrossos durant les festes del 1932, i que ens recorden com Sant Roc va protegir els veïns de la ciutat de la pesta bubònica.

Capbussades a la Barceloneta

El de Sant Sebastià va ser el primer balneari de la ciutat en acceptar persones dels dos sexes. S’havia inaugurat el 1928 al barri de la Barceloneta, i aviat va esdevenir un lloc de visita indispensable per als barcelonins a l’estiu. De la Col·lecció de l’Arxiu Popular del barri en recuperem aquesta imatge d’un dels trampolins de la piscina de l’any 1943. La reordenació urbanística dels anys vuitanta i noranta del segle passat, faria desaparèixer el balneari.

Dels braus al teatre a la fresca

Dels espectacles de braus fins a esdevenir centre comercial, la Plaça de les Arenes ha acollit al llarg de la seva vida espectacles musicals, mítings polítics i activitats de tot tipus. Molts vespres d’estiu, a més, s’omplia d’espectadors ansiosos per gaudir de la darrera obra teatral de la ciutat. A la fotografia de 1908 de Luis Girau Iglesias, es poden observar els preparatius per a una nova actuació de teatre a l’aire lliure.

La tradició de les colònies d’estiu

L’any 1906 l’Ajuntament de Barcelona va començar a organitzar colònies per tal de completar l’ensenyament i esbarjo durant el període escolar. Aquestes colònies municipals van esdevenir un model a tot l’Estat i es van anar popularitzant en diverses ciutats catalanes. A la fotografia es pot veure  un grup de nens i nenes que tornen d’una excursió a Vilassar l’any 1932.