Celebrant 130 anys de la primera Exposició Universal

Celebrant 130 anys de la primera Exposició Universal

Exposició Universal. Aquesta primavera es commemora el 130è aniversari de l'Exposició Universal de Barcelona de l'any 1888, un esdeveniment que va marcar de manera notable la configuració de la ciutat.

Les Olimpíades de l’any 92, el Fòrum de les Cultures o l’Exposició Universal del 1929 van ser esdeveniments internacionals que van deixar petjada a la ciutat de Barcelona i la van projectar cap al futur. Però el punt de partida va ser, sens cap mena de dubte, l’Exposició Universal de 1888. Enguany celebrem el 130è aniversari de la seva inauguració el 8 d’abril d’aquell any.

Barcelona no va ser l’única ciutat en acollir la mostra internacional, que es va celebrar en paral·lel a l’exposició de Melbourne, Brussel·les, Glasgow i Lisboa. L’exposició de Barcelona va ser inaugurada oficialment el 20 d’abril pel rei Alfons XIII, que en aquell moment tenia dos anys.

L’esdeveniment va ser organitzat per l’empresari Eugenio Serrano i l’alcalde de Barcelona, Francesc Rius i Taulet. Van saber-se envoltar d’empresaris, arquitectes de la talla de Lluís Domènech i Montaner i intel·lectuals com Jacint Verdaguer, per tal de donar forma i fer realitat el projecte emplaçat al Parc de la Ciutadella.

Després que 400.000 visitants visitessin el recinte, l’Exposició Universal de 1888 tancava les seves portes el desembre del mateix any. En conjunt, l’esdeveniment va marcar econòmica i urbanísticament la ciutat. Alguns exemples els trobem a la remodelació del front marítim, la reorganització de la Ciutadella i el seu entorn, o la construcció del Mercat del Born.

Si voleu conèixer en detall els espais, programació d’activitats, atorgament de premis o el ressò mediàtic que va tenir l’Exposició, a l’Arxiu Municipal de Barcelona podeu consultar tota la documentació generada per la Comissió Executiva encarregada de l’organització de l’esdeveniment. Us convidem també a fer un recorregut visual a través de l’exposició virtual de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.