De l'aula a l'Arxiu: activitats educatives per al curs 2018-2019

De l'aula a l'Arxiu: activitats educatives per al curs 2018-2019

Activitats educatives de l'Arxiu. Cada any centenars d'estudiants visiten els centres d'arxiu per conèixer en primera persona la feina d'arxiver, la metodologia a l'hora de treballar amb documentació i les històries que s'amaguen darrere de cada barri.

Han transcorregut algunes setmanes des de l’inici del curs escolar i molts docents ja preparen les primeres sortides per treballar amb els alumnes fora de l’aula. Pot un arxiu oferir activitats que motivin els alumnes a desenvolupar diverses habilitats de recerca? Us presentem una selecció de visites i tallers adaptats al currículum educatiu que podreu gaudir als diversos centres de l’Arxiu Municipal de Barcelona. La gran majoria de les activitats són gratuïtes, sempre amb reserva prèvia.

L’objectiu del programa educatiu

L’enfocament de les activitats organitzades pels diversos centres d’arxiu és la de transmetre al públic escolar la importància dels arxius i el patrimoni documental que conservem a la ciutat. A més, es treballa per donar a conèixer als alumnes la història dels barris i districtes barcelonins tot treballant amb fonts primàries i apropar-los a la recerca històrica a partir de la consulta dels documents.

Introduint els arxius

El primer pas el podem donar coneixent com són els arxius i per a què podem utilitzar-los com a eina pedagògica. Les visites guiades a l’Arxiu de Ciutat Vella, al de Gràcia, al centre d’Horta-Guinardó, Nou Barris o al de Sant Andreu ens poden donar una idea del funcionament i les tasques que s’hi duen a terme. A l’Arxiu Fotogràfic, fins i tot, hi podreu descobrir l’abans i l’ara de la vostra escola, en un taller creatiu i participatiu.

Descobrint la ciutat

Com a preservadors de la memòria de Barcelona, els arxius són un molt bon espai per conèixer, per exemple, la formació urbanística de la ciutat gràcies a l’activitat de l’Arxiu de l’Eixample Dret, en el qual es treballa especialment el Pla Cerdà i l’enderroc de les muralles. També el passat de l’activitat industrial i els moviments obrers: a Sants i Poblenou, dos dels barris més industrialitzats del segle XIX i XX, hi podreu aprofundir en l’anomenada Revolució Industrial.

Innovació educativa

I si ens guiés per l’arxiu un dels protagonistes de la història del nostre barri? L’Arxiu de Les Corts treballa amb propostes innovadores i creatives des de fa trenta anys, gràcies a activitats com les visites teatralitzades sobre la família Deu de Les Corts. A l’Arxiu de Sarrià-Sant Gervasi, a més, podreu conèixer la història gràcies a un taller amb joc de rol.

Més enllà de la visita

Les activitats només són un començament de tot el que l’Arxiu Municipal de Barcelona us pot oferir. I és que els diversos centres han preparat recursos didàctics tant per preparar la visita com per treballar-ne posteriorment els diversos continguts i idees tractades durant l’activitat. En trobareu al web de l’Arxiu de Les Corts, Sants, Gràcia, l’Arxiu Contemporani i el de Sant Martí, que compta, fins i tot, amb una maleta didàctica a disposició dels diversos centres educatius per explicar la història de l’antiga fàbrica Macosa de Poblenou.