Ens ha deixat l'arxiver honorari de l'Arxiu Municipal de Sants Anselm Cartañà, mestre i líder veïnal de Sants

Ens ha deixat l'arxiver honorari de l'Arxiu Municipal de Sants Anselm Cartañà, mestre i líder veïnal de Sants

Necrològiques. Anselm Cartañà ha mort als 88 anys. Primer president del Secretariat d'Entitats, va recuperar l'Arxiu Històric de Sants quan era president de la UEC. La sala d'actes de l'arxiu del Districte duu el seu nom.

L’activista associatiu Anselm Cartanà ha mort la matinada d’aquest dimarts a l’edat de 88 anys. S’havia jubilat com a mestre de l’escola de la SEAT l’any 1986, però no va abandonar mai el seu compromís amb les entitats i els barris d’aquest districte de Sants-Montjuïc, que l’any 2013 li va retre un merescut homenatge.

Com a president de la Unió Excursionista de Catalunya (UEC) de Sants, Cartañà va impulsar la recuperació de l’Arxiu Històric de Sants, creat per aquesta entitat. També la celebració del Congrés de Cultura Catalana, embrió del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta que justament ara celebra el 40è aniversari. Cartañà va ser-ne el primer president.

L’Ajuntament de Barcelona li va concedir la Medalla d’Honor de la ciutat l’any 1997, en reconeixement als seus esforços per la recuperació de la memòria dels barris de Sants i el manteniment del patrimoni a l’Arxiu Històric de Sants. La Sala d’Actes de l’Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc porta el seu nom. Reflexiu i tranquil, tothom qui va conèixer en Cartañà destaca la seva humilitat i bonhomia.

Als anys 60 també havia participat en la creació de l’Escola Proa i va estar vinculat amb la Parròquia de Sant Medir, on el seu fill formava part de l’agrupament escolta. El compromís polític el va dur a militar durant molts anys al PSUC.