Fotografies, entre l'Arxiu i la Ciutat

Fotografies, entre l'Arxiu i la Ciutat

Bloguer convidat. El fotògraf, investigador i fundador d'Arqueologia del Punt de Vista Ricard Martínez ens explica la seva relació amb l'Arxiu Municipal de Barcelona, una font inesgotable de documents per a l'elaboració de les seves refotografies.

L’arxiu és el lloc on es guarda el futur. És una càpsula de temps perpètua, que irradia constantment el seu contingut, que és el que hi aportem, mentre vivim. A llocs com l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona és on trobo la matèria prima pel meu treball, en forma de fotografies.

Amb elles creo les meves obres: refotografies, instal·lacions fotogràfiques i itineraris d’autor. Són el fruit d’una tasca meticulosa que bàsicament consisteix a moure les imatges entre l’arxiu i el carrer, entre la institució on es custodien i l’espai on van ser registrades -per primera vegada- pels fotògrafs. En el trànsit d’un lloc a un altre, la imatge desprèn una particular energia -oxigen visual- que ràpidament és absorbit per l’observador, en un acte catàrtic. Es tracta d’un exercici que, en última instància, consisteix a observar les fotografies amb els peus. Aquest particular punt de vista proporciona una percepció corporal de les imatges i ajuda a projectar-hi una mirada crítica envers elles i l’espai que representen.

Recordo haver començat les meves consultes a l’Arxiu ja fa molt temps, quan aquestes eren exclusivament presencials. Això m’ha permès ser conscient de la importància de l’arxiver, la persona responsable de l’accés als documents. Però, també, aquella que aporta idees i enriqueix la cerca, més enllà del que tu ja portaves al cap, pel seu ampli coneixement dels fons que custodia l’entitat. Ara, quan es pot fer la consulta en línia, recomano no deixar de visitar l’Arxiu ja que sempre hi apareix molt més del que hi ha accessible a la xarxa.

I és que, a l’Arxiu, no s’hi va només amb els ulls“.

Qui és Ricard Martínez?

Ricard Martínez és fotògraf, historiador, docent i fundador d’Arqueologia del Punt de Vista. Ha realitzat diversos projectes en què tracta l’anàlisi de documents i els confronta amb el present. Ha estat l’encarregat de les visites d’autor “Traspassant els murs“, itineraris que han completat l’exposició “La ciutat dels passatges. Abans de la Via Laietana“, organitzada per l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.