Joaquim Borràs participa a la jornada tècnica "Los archivos del siglo XXI: nuevos desafíos, nuevas respuestas"

Joaquim Borràs participa a la jornada tècnica "Los archivos del siglo XXI: nuevos desafíos, nuevas respuestas"

Arxiver en cap. La jornada ha estat organitzada per l'Instituto Universitario de Historia Simancas amb la coordinació de l'Arxiu de la Universitat de Valladolid.

L'arxiver en cap ha realitzat una ponència sobre "El Archivo Municipal de Barcelona del siglo XXI: estrategias para un nuevo modelo".

El divendres 13 d’abril ha tingut lloc una jornada tècnica d’arxius a l’Instituto Universitario de Historia Simancas de la Universitat de Valladolid on ha participat Joaquim Borràs, arxiver en cap de l’Ajuntament de Barcelona, amb una ponència titulada “El Archivo Municipal de Barcelona del siglo XXI: estrategias para un nuevo modelo”, en què ha exposat l’adequació i rehabilitació de l’edifici de la nau central de l’antic complex fabril de Can Batlló (Districte de Sants-Montjuïc) com a futura seu de l’Arxiu Municipal de la Ciutat. Així mateix, també ha posat èmfasi en la posada en funcionament de l’arxiu electrònic, eix central de la implantació de l’administració digital de l’Ajuntament. Aquests dos projectes estratègics seran claus en els propers anys ja que apunten cap a un nou concepte d’Arxiu Municipal del segle XXI més cohesionat i que incorporarà tota la tecnologia digital que canviarà la manera de relacionar-se amb la ciutadania i que garantirà molt més l’autenticitat, la integritat i la preservació dels documents físics i electrònics.

A més de la ponència de l’arxiver en cap, el programa de la jornada ha comptat amb dues ponències més de professionals reconeguts de l’àmbit dels arxius històrics provincials i dels arxius de comunitats autònomes. Per una banda, Juan José Generelo, director de l’Arxiu Històric Provincial d’Osca, ha realitzat la ponència “Archivos históricos del siglo XXI: ¿nuevos desafíos?, ¿nuevas respuestas?”, en què ha argumentat que la desaparició del paper a les Administracions Públiques i, més específicament, als arxius històrics, marcarà una manera molt diferent de concebre aquests centres com a nuclis patrimonials, diferenciats dels nous arxius electrònics. Aquest nou paradigma sobre els arxius històrics es veurà reflectit tant en la manera de treballar com en la de comunicar-se amb els usuaris, a més de tenir en compte els avantatges de la tecnologia digital aplicada al patrimoni documental. Per altra banda, Luis Martínez, coordinador general d’Arxius i director de l’Arxiu de Castella-La Manxa, ha presentat “Los archiveros en el e-laberinto: ¿estamos preparados para responder a las necesidades de nuestra administración?”, en la qual ha posat sobre la taula el paper dels arxivers en la construcció de les noves plataformes d’arxiu electrònic. En aquest últim cas, s’ha remarcat la importància de la cooperació entre les administracions públiques i els seus sistemes d’arxius per poder assolir-ho amb èxit. Així mateix, Martínez ha fet una anàlisi de les polítiques i les lleis actuals de procediment administratiu comú i règim jurídic amb l’objectiu de valorar-ne els aspectes positius per a la professió malgrat els dubtes que plantegen.