L'Arxiu Històric de la Ciutat identifica un nou incunable en els seus fons

L'Arxiu Històric de la Ciutat identifica un nou incunable en els seus fons

Es tracta dels Sermones de Sancti et de tempore del sant Vicenç Ferrer

La Biblioteca de l’AHCB ha identificat un nou incunable. Es tracta dels Sermones de Sancti et de tempore del sant Vicenç Ferrer impresos a Lió per Matthias Huss l’any 1497. L’obra completa consta de 3 volums, dels quals l’Arxiu Històric només en conserva el segon.

Vicenç Ferrer (València, 1350-Gwened,1419) fou un dels missioners i predicadors més escoltats a l’Edat Mitjana. Els seus persuasius sermons, amb un llenguatge directe i expressiu, foren recopilats per alguns dels notaris i escribes que l’acompanyaven; aquestes notes són la base dels diversos reculls de sermons que s’han conservat.

La identificació correcta d’aquest llibre ha estat possible gràcies a la còpia digitalitzada de l’exemplar complet que conserva la Biblioteca de Catalunya, que ens ha  permès datar el volum, i és que una de les principals característiques dels incunables és que s’imprimien sense portada, la qual cosa dificulta la seva identificació. Segons l’Incunabula Short Title Catalogue (ISTC) (http://data.cerl.org/istc/if00138000) es conserven exemplars d’aquests Sermones a 63 institucions de tot el món.

Els incunables són els primers llibres impresos des del descobriment de la impremta fins el 31 de desembre de 1500, una data límit convencional. El primer incunable fou la Bíblia de Gutenberg impresa a Magúncia entre el 1452-1455. A Catalunya el primer incunable imprès fou l’Ethica d’Aristòtil, l’any 1473, del qual se’n conserva un exemplar a la Biblioteca de Catalunya.

Amb aquest, ja són 10 els incunables de la Biblioteca de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.