L'experiència de Jordi Tomàs, beca Montserrat Roig 2019, a l'Arxiu Històric

L'experiència de Jordi Tomàs, beca Montserrat Roig 2019, a l'Arxiu Històric

Bloguer convidat. L'antropòleg i escriptor Jordi Tomàs està duent a terme una estada a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona gràcies a una de les beques Montserrat Roig que li va ser atorgada el passat mes de març.

«Fa anys, gràcies a un article escrit pels antropòlegs Jesús Contreras i Ignasi Terrades, vaig saber que el 1897 hi havia hagut a Barcelona una exhibició d’aixantis (un poble que vivia en un territori colonitzat pels anglesos anomenat aleshores Costa d’Or, avui Ghana). El tema em va interessar molt, i des d’aleshores no paro de recollir altres testimonis històrics de persones vingudes del continent africà. Per Europa, al llarg dels segles, han passat africans i africanes que havien estat colonitzats i esclavitzats, però també ambaixadors, soldats, comerciants, prínceps, emperadors, metges, religiosos, arquitectes…

Per continuar fent recerca i, sobretot, per escriure’n els resultats, em van donar una beca Montserrat Roig – Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO. Una gran sort. I així vaig arribar a l’Arxiu Històric de la Ciutat, que coneixia de feia anys, però en el qual mai no havia estat fent investigació. Des de finals de març, vaig venint i furgant en diferents capítols del passat a través del registre de deliberacions, d’actes notarials, de documents del Fons comercial, de premsa diversa…

L’Arxiu – un cop has esquivat la riuada de turistes que desfila constantment pel pati de l’entrada –  és per mi un gran racó de la ciutat, ple d’estímuls i de possibilitats. Tots els companys i companyes que hi treballen m’ajuden molt: em guien pels intrigants camins escrits del passat, em suggereixen documents, lectures i autors, i fins i tot em donen cops de mà amb la paleografia.

La sensació de fortuna augmenta quan em poso a escriure un capítol: entre murs centenaris, del tercer pis estant, amb vistes sobre el campanar d’espadanya de la capella de Santa Llúcia, fàcilment acabo perdent la noció de les coses i em demano: sóc jo qui faig preguntes al passat o és el passat que m’està fent preguntes a mi?»

Qui és Jordi Tomàs?

Jordi Tomàs (Barcelona, 1971) és doctor en Antropologia Social i Cultural i fa molts anys que fa recerca a Àfrica Occidental, especialment a Casamance (Senegal), on ha viscut dos anys, però també a Guinea-Bissau i Benín. Com a antropòleg  també ha fet investigació a Mallorca i a Catalunya (tant al sud com al nord de la frontera). Ha estat autor i editor de diversos llibres científics i de divulgació, així com d’obres de ficció, entre les quals destaquen Un cor aixanti (2008) i El mar dels traïdors (premi El Lector de l’Odissea, 2012).