Preservant la memòria de l'Escola Barrufet de Sants

Preservant la memòria de l'Escola Barrufet de Sants

Nou ingrés. L'Arxiu de Sants compta amb nova documentació de l'Escola Barrufet, gràcies a la donació de Joan Sanromà.

La memòria col·lectiva de la ciutat la formen ciutadans, institucions, administracions i entitats, com és el cas dels centres educatius. A Sants, l’Escola Barrufet és un dels centres de referència i un dels espais icònics del barri, ja que la seva seu actual es troba a l’antiga fàbrica del Vapor Vell. La donació feta recentment per Joan Sanromà, conseller de cultura del districte, permet a l’Arxiu del Districte de Sants-Montjuïc seguir construint la història de la ciutat.

La donació de documentació escolar està vinculada als fills de Joan Sanromà, i fa referència al període 1993-2001. El material consta d’àlbums escolars que realitzen els nens a final de curs, disfresses, revistes de l’escola i fitxes escolars de diverses assignatures, que ajudaran a comprendre la filosofia del centre educatiu i a preservar-ne la història.

Des que va inaugurar l’any 1968 la seva primera seu al carrer de Vallespir número 79, l’Escola Barrufet ha anat passant per diversos espais del barri fins a instal·lar-se, l’any 2000, al Vapor Vell de Sants, després de diverses mobilitzacions veïnals. Tres dones vinculades al Servei d’Orientació Social (SOS) van ser-ne les fundadores, que definien el centre com a escola laica, coeducativa i activa, al servei de les famílies i amb voluntat que arribés a ser pública. Actualment l’Escola Barrufet ha esdevingut de caràcter públic, i celebra el seu 50è aniversari.