Sants finalitza la retirada de plaques franquistes

Sants finalitza la retirada de plaques franquistes

Memòria històrica. Aquest juliol s'ha procedit a l'entrega de plaques franquistes al Departament de Col·leccions del Museu d'Història de Barcelona.

Tal com han fet els darrers anys altres districtes, com el de Sant Andreu, Gràcia, Nou Barris, Sant Martí o l’Eixample amb més de 800 plaques, el Districte de Sants-Montjuïc segueix amb la retirada de plaques de l’antic Institut Públic de l’Habitatge de l’època franquista. Aquestes han format part del paisatge urbà de la ciutat durant dècades.

El passat 25 de juliol l’Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc i el conseller de cultura del districte, Joan Sanromà, s’han personat al Departament de Col·leccions del Museu d’Història de Barcelona per fer entrega de les plaques franquistes. Aquests materials històrics passaran a formar part del fons històric del museu i ajudaran a completar la visió sobre la Barcelona d’època franquista.

L’actuació està vinculada a la llei 52/2007 de memòria històrica, que delega en les administracions locals la retirada dels símbols franquistes de tots els edificis i altres espais públics. En aquest cas, l’Ajuntament de Barcelona és el responsable de la retirada dels símbols presents en tots els edificis de titularitat municipal, places, parcs i jardins. D’aquesta manera ha decidit impulsar proactivament l’eliminació del llegat franquista, informant prèviament tots els propietaris i veïns de la retirada d’aquestes plaques.

Aquest petit acte suposa la fi del procés de retirada dels últims vestigis de la dictadura franquista a l’espai públic de la ciutat, acció que molts grups i entitats barcelonines havien exigit durant llarg temps.