Segregació i annexió de l'antic municipi de Santa Creu d'Olorda

Segregació i annexió de l'antic municipi de Santa Creu d'Olorda

Arxiu de Sarrià. L'antic municipi va annexionar-se a Barcelona a principis del segle XX, i l'Arxiu Municipal en recull el testimoni.

Els segles XIX i XX van resultar un moment de grans canvis i moviments urbanístics sorgits dels moviments de la població i del canvi de rumb de l’economia cap a una industrialització de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Plans urbanístics com el d’Idelfons Cerdà cercaven posar ordre i donar sentit a aquests canvis de la fisonomia de la ciutat, que progressivament va anar incorporant pobles i municipis circumdants.

L’Arxiu Municipal del Districte de Sarrià-Sant Gervasi conserva precisament la documentació dels Ajuntaments annexionats a Barcelona i que formaven l’actual districte: Sant Gervasi de Cassoles, Santa Creu d’Olorda, Sarrià i Vallvidrera. Entre aquestes annexions, resulta peculiar el cas de Santa Creu d’Olorda.

Aquest ajuntament va decidir l’any 1915 dissoldre el seu terme municipal i annexionar-se als municipis de Sarrià (que passaria a formar part de Barcelona set anys més tard), Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei. Malgrat tractar-se d’una unió dolorosa, va ser considerada pels polítics del municipi del moment com una acció necessària degut a la manca de recursos i falta d’actuacions en la millora d’infraestructures i vies de comunicació, com la carretera de Sarrià a Molins de Rei. Altres municipis també perdrien la seva independència: Vallvidrera s’uniria a Sarrià l’any 1890, mentre que Sant Gervasi de Cassoles s’agregaria a Barcelona el 1897.

Actualment es poden consultar les 259 unitats documentals del Fons del municipi de Santa Creu d’Olorda, que va ser intervingut a nivell de conservació i restauració per tal de preservar-lo en les millors condicions possibles, permetre la seva descripció i digitalització.