Un plànol de Gaudí i una fotografia preservats a l'Arxiu viatgen a Amsterdam

Un plànol de Gaudí i una fotografia preservats a l'Arxiu viatgen a Amsterdam

Exposició sobre Gaudí. Un facsímil del plànol de la façana de la Casa Vicens formarà part de l'exposició "Gaudí and the Amsterdam School" al Museum Het Schip d'Amsterdam.

L’Arxiu Municipal de Barcelona col·labora amb el museu Het Schip d’Amsterdam amb el préstec d’un facsímil del plànol de l’any 1883 de la façana de la Casa Vicens, l’òpera prima d’Antoni Gaudí a la ciutat de Barcelona, i una fotografia on apareixen treballadors de la fàbrica Can Fontaner a inicis del segle XX. Els documents provenen, pel que fa al plànol, del Fons de l’antic Ajuntament de la Vila de Gràcia, preservat a l’Arxiu Municipal del Districte gracienc, mentre que la fotografia forma part del Fons Jaume Caminal conservat a l’Arxiu Municipal del Districte d’Horta-Guinardó.

En el cas del facsímil del plànol, que prèviament ha estat exposat al MOMA de Moscou, fa referència a la primera gran obra mestra de l’arquitectura d’Antoni Gaudí, preludi i banc d’experimentació de les seves obres posteriors. Construïda entre 1883 i 1885 com a casa d’estiueig de la família Vicens, s’inspira en la decoració orientalista, predominant-hi la ceràmica de València. Va ser declarada patrimoni mundial per la UNESCO el 2005.

L’exposició Gaudí and the Amsterdam School es pot visitar del 2 d’octubre de 2018 a l’1 d’abril de 2019. Gràcies a la col·laboració del museu neerlandès amb l’Àrea de Cultura i Art de Barcelona, acompanyaran al document diversos objectes únics com originals de fusta, mànecs de la porta de la Casa Batlló, colorits mosaics del Parc Güell, rajoles geomètriques de la Pedrera, models d’edificis i mobles interiors per ajudar a comprendre el món i l’arquitectura gaudinians.