Esteu aquí

Dinar-debat amb Joan Subirats

10 Març | 2023

De nou, com venim fent periòdicament, els membres de l'associació Consell de Cent ens vam trobar al voltant d'una taula per conversar amb persones que ens aporten reflexions i coneixement. El dia 10 de març el nostre convidat va ser un bon amic i company de consistori, que avui es el ministre de Universitats.

En Joan Subirats ens va fer un magnífic resum de la situació de les universitats a Espanya i de la llei recentment aprovada al Congrés dels diputats, que us compartim.

Avui en dia tenim 50 universitats públiques i 41 universitats privades amb un milió i mig d'estudiants, dels quals el 94% són de 18 a 29 anys i només un 6% són majors de trenta anys.

En aquests moments, els alumnes en el sistema educatiu representen el 40%, el 20% post obligatori i el 40% obligatori. A Europa el percentatge és 40-40-20.

El sistema universitari compta amb 150 mil professors i 120 mil personal d'administració. Les universitats tenen presència a 200 ciutats del país. 

Hem tingut tres lleis d'universitat. La primera va ser la LRU, la llei Maravall en època socialista. Va substituïda per la LOU, la llei Wert en època popular i ara la LOSU, la llei Castells-Subirats.

El context de les lleis universitàries: l'any 2000 les competències en matèria universitària van ser transferides a les Comunitats Autònomes. El finançament és el següent: 80% Comunitat Autònoma, 7% Estat i 13% taxes.

A més, Europa va crear l'harmonització de l'espai universitari. El Pla Bolonya. Crèdits comuns ECTS, base per l'homologació de graus.

La llei Wert incentiva la recerca a través dels sexennis com un incentiu de rebaixa de la docència ("carga docente"). Espanya ocupa el número 10 en el ranking de recerca científica, però té una baixa transferència de coneixement. S'ha de revertir en el futur.

La LOSU intenta pal·liar l'infrafinançament de les universitats. El 2023 hem recuperat el barem del 2008. Avui és el 0,7% del PIB a Europa és de l'1%. Per Comunitats és molt desigual: Cantàbria i La Rioja, 1,1%, Euskadi, 1% i Catalunya 0,57%. Volem que el 2030 sigui l'1%.

El finançament de l'Estat no és finalista i cada Comunitat aplica una política de taxes diferent. La llei prohibeix augmentar les taxes. 2.500 Milions per a beques. 1 de cada 3 o 4 estudiants rebrà 3.000 € en beca.

La llei intenta acabar amb la precarització del professorat i amb els falsos associats. Reduir la temporalitat. Avui la URV té un 70% de temporals. En vuit anys, el 53% de professors permanents es jubilarà.

A més, Euskadi i Catalunya han optat per crear un professorat laboral. Avui la UPF no té cap catedràtic funcionari per poder ser rector.

Una novetat de la llei són les micro credencials per totes les edats, la formació al llarg de la vida i com actualitzar els coneixements.

En la lògica de la transferència la previsió de doctorat industrial o de l'administració.

La LOSU és una llei de bases. Unió Europea, comunitats autònomes i l'autonomia de la universitat recollida per la Constitució conformen l'àmbit universitari de la llei. El següent pas és el decret dels àmbits de coneixement. Uns 40 aproximadament. A partir d'aquí, els graus.

I com sempre, finalitzada la intervenció es va obrir una àmplia conversa en la qual totes i tots els assistents van participar amb molt interès El nostre president va cloure la trobada agraint al ministre i company, Joan Subirats, la seva aportació.

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.