Esteu aquí

Primera Sessió Cicles conferències "Gent de la casa gran".

15 Febrer | 2017

La transició a Barcelona. "Les eleccions municipals de 1979"

Després d'una introducció d'A. Jelonch, president del Cercle del MUHBA i de Joan Roca director, el President de l'Associació Consell de Cent fa la presentació del Cicle i del ponent, a una assistència de més de 50 persones.

El ponent Enric Truñó, comença introduint el context polític, social i econòmic del període.

Un 22% d'atur, la creació de comissions de barri, el paper de les AAVV, els col·legis professionals, parròquies, els periodistes. L'Assemblea de Catalunya, els partits polítics, especialment el PSUC. En aquest context el primer consistori democràtic va començar a posar-se en marxa. Pacte de Progrés entre el PSC, PSUC, CiU, i ERC "Érem neòfits, excepte un: Pasqual Maragall" Sense recursos econòmics, el primer mes els regidors no van cobrar, la recerca del xec mensual a Madrid per poder pagar la nòmina, era habitual.

Es comencen a posar en marxa la reforma administrativa, els consells Municipals de districte, es potencien les Àrees, com Serveis Personals que impulsarà els primers Centres cívics, es crea l'àrea de Joventut, Urbanisme comença a "sargir" la ciutat amb moltes operacions de microorganisme. Malgrat que per cada pesseta ingressada n'hi havia dues de compromeses, es fan importants compres de sòl per equipaments i zones verdes, a bon preu.

Quan l'octubre del 81 es trenca el pacte, amb la sortida de CiU i ERC, s'han creat 230 serveis específics.

Des de la FILA 0, A. Pons Valon, Jordi Vallverdú, Lluís Reverter expliquen les relacions entre les AAVV, la FAVB, durant el període Socias, i el que es troben després de les eleccions, funcionaris corruptes, absentisme, però també funcionaris honrats i competents. És un període de gran mobilització social, la plaça de Sant Jaume té cada dia manifestacions.
Ricard Boix, considera Barcelona, com un exemple de mobilització a tota la ciutat i transició cap a la democràcia. Joan Torres explica el cas de L'Hospitalet i els alcaldes Capdevila i Perelló.
L'Enric Truñó, reflexiona sobre la relació moviment veïnal, FAVB i consistori, i com aquest primer Ajuntament "va complir el programa".

Josep Bueno ens recorda el progressiu sanejament dels comptes i la realització d'un inventari de béns municipals. Joan Fuster ens recorda la crisi industrial, el 23-F, l'assalt al Banc Central i planteja la necessitat de disposar d'informació per poder fer investigació històrica de l'ajuntament. David Moreno, que està fent una tesi Doctoral sobre aquest període creu que aquest Cicle de conferències pot ser molt útil.

Finalment la necessitat de reflexionar sobre la Corporació Metropolitana i com no hi havia acord sobre el seu paper i el de l'Ajuntament de Barcelona.
Vàries intervencions demanant aprofundir sobre el context d'aquest període, clouen aquesta primera sessió.

Eugeni Forradellas Bombardó

Enllaços relacionats

Els continguts d'aquest web estan subjectes a una llicència de Creative Commons si no s'indica el contrari.