• Home
  • /Blog
  • /Breakers, Fabricat un nou món! a l’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana

Breakers, Fabricat un nou món! a l’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana

Breakers 1
18 de juliol, 2017

El programa formatiu “Breakers, fabricat un nou món”, promogut per la Fundació Orange, la FEPA, i BJ Adaptacions, ha arribat a l’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana carregat de projectes. Aquest primer grup de Breakers estarà a l’AFCM fent 15 sessions durant el mes de juliol.  El grup de joves  s’introdueix al món del prototipat, La electrònica i  la fabricació digital, tractant alhora de fomentar d’altres habilitats com el treball en equip i la presentació d’idees pròpies.

A les sessions es plantegen reptes per activar i introduir el tema que es tractarà al llarg del dia, com va ser el repte de les peces de lego.  En el marc d’una sessió que varen nombrar “enginyeria inversa”, la idea consisteix en mostrar una construcció de peces de lego durant un temps determinat, per a continuació i sense tenir-ho al davant, imitar la forma de la construcció. Això serveix d’introducció per després construir un coet utilitzant la mateixa tècnica. Els tecnolegs les mostren  un model de coet i el grup de joves ha de dissenyar-ne un de similar, personalitzant-lo segons els seus gustos. Per a fer-ho, utilitzen diferents eines de fabricació digital, com és el programa Rhinoceros i la talladora làser.

Un altre activitat realitzada és la construcció d’un tòtem que va ser el projecte amb el que es va començar la formació. Aquest va consistir en la tria per part dels joves d’un animal amb el que es sentissin identificats, i el conseqüent disseny d’una plantilla que van fer servir per pintar amb esprais les capses que conformarien el tòtem. Aquest primer contacte va servir per a començar a treballar amb el programa de disseny Rhinoceros i fer ús de la talladora làser, però també com a dinàmica de presentació i coneixement entre els membres del grup.

Un  cop introduïts alguns principis de fabricació digital, d’electrònica i d’arduino amb diferents activitats i tallers, s’engega un projecte  que tindrà un impacte en terceres persones. Es planteja al grup la idea de fer un prototip que serveixi per a millorar la qualitat de vida d’algun col·lectiu. Entre tots/es, decideixen que volen fer un projecte dirigit a infants. El projecte estarà centrat en les necessitat de nens/es de l’Escola d’Educació Especial Sant Joan de la Creu. Es divideixen en dos equips, dissenyen i inicien la creació d’una tauleta de llum.

Per a començar, busquen informació sobre l’ús d’aquesta eina i fan una pluja d’idees sobre com hauria de ser, materials, formes, etc. A continuació, fan un esbós i segueixen amb la construcció d’una maqueta. Aquest projecte no sols els aporta una identitat, un autoconeixement i unes capacitats, si no que a més a més, els apropa a la comunitat i a col·lectius amb necessitats diferents.

Amb tot, el programa encara està a meitat de camí,  amb motivació i ganes per a seguir aprenent, construint i treballant en diferents projectes.

Podeu visitar la web de breakers en el següent enllaç; http://www.fundacionorange.es/fablabs/breakers/

Us deixem tot un seguit d’imatges de la feina feta!
Breakers 4 Breakers 8
Breakers 5 Breakers 6 .Breakers 2
                             Breakers 9                  .Breakers 7                 Breakers 3

Entrades recents

*