• Home
  • /Blog
  • /Els Ateneus reaprofiten 960 quilos de material sobrant de l’Smart City Expo

Els Ateneus reaprofiten 960 quilos de material sobrant de l’Smart City Expo

Recollida de materials de l'SCE
1 de desembre, 2015

Són lones, teles, porexpan, metacrilat, poliuretà i planxes de DM, entre d’altres residus. Materials que es van fer servir per muntar els estands de l’Smart City Expo i que ara tindran vida més enllà dels tres dies de la fira de ciutats intel·ligents gràcies a l’acord per reaprofitar-los entre l’empresa Lavola, encarregada de gestionar l’exposició, i la Xarxa d’Ateneus de Fabricació.

Es tracta de la primera experiència de reaprofitament dels materials utilitzats per muntar estands i expositors de la Fira i el bon regust de boca que ha deixat a totes les parts garanteix que es repetirà. De fet, ja hi ha una pròxima cita de recollida de material: serà per al Mobile World Congress, que tindrà lloc del 22 al 25 de febrer de 2016 a la Fira Gran Via, i en aquesta ocasió l’acord serà directament amb Fira Barcelona.

Aquesta aliança serà molt beneficiosa per a totes les parts i sobretot per al foment de la sostenibilitat. A més, la Fira garanteix que per al MWC tindrà a punt les quantitats de material que se sol·licitin des de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació. D’aquesta manera, no caldrà que la Xarxa d’Ateneus de Fabricació reculli directament els materials als estands i serà la Fira qui s’encarregarà de separar el llistat de materials sol·licitats.

En la primera ocasió amb motiu de l’Smart City Expo, un equip de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació va acudir a les tasques de desmuntatge dels estands l’endemà del tancament de la fira i va recollir tots els materials susceptibles de ser reutilitzats als Ateneus. En total se’n van endur uns 960 quilos de lones, teles, poliuretà, porexpan i planxes de DM, majoritàriament, que s’han repartit entre els Ateneus de les Corts i la Fàbrica del Sol, i que de moment s’han emmagatzemat a l’espera de decidir-ne el seu nou ús en els diferents projectes, tallers i activitats que es duen a terme a cada Ateneu.

 

 

No tots els materials, però, són adequats per treballar amb la maquinària dels Ateneus de Fabricació. El conglomerat, per exemple, no és útil per reutilitzar; i les planxes DM requereixen de la fresadora per manejar-les, de manera que només podran ser fetes servir als Ateneus de les Corts, i de Ciutat Meridiana. Les lones, en canvi, s’han dut majoritàriament a la Fàbrica del Sol, a on, entre d’altres usos, servirà per renovar els rètols de l’IES Barri Besòs.

I com sabem que concretament van ser 960 els quilos de material recollits? Després de la laboriosa jornada de recol·lecció a la Fira, l’equip de l’Ateneu es va dirigir al Punt Verd del Fòrum a on van pesar la furgoneta a la qual van carregar el material, una pràctica similar a la que realitzen els Mossos o la Guàrdia Urbana per garantir que furgonetes o camions no excedeixin el seu pes màxim permès.

La valoració d’aquesta primera experiència per part de la Xarxa d’Ateneus de Fabricació no pot ser més positiva, i totes les parts s’avenen a repetir-la més endavant. La millor notícia, el reaprofitament d’aquesta gran quantitat de materials residuals que, sense aquesta segona vida que tindran als Ateneus, haurien acabat als contenidors.

Entrades recents

Ateneus

Ateneu de Fabricació La Fàbrica del Sol

Ateneu de Fabricació Les Corts

*