• Home
  • /Blog
  • /La Contraprestació. La moneda de canvi dels Ateneus de Fabricació

La Contraprestació. La moneda de canvi dels Ateneus de Fabricació

La Contraprestació. Moneda de Canvi dels Ateneus de Fabricació
3 de març, 2016

L’Economia Col.laborativa

El que avui anomenem economia col·laborativa està en un moment de plena expansió i de conceptualització alhora. Els Ateneus de fabricació es van situar ràpidament en el compromís per a la democratització de les tecnologies (sigui quina sigui la persona usuària), per a la sostenibilitat, per al codi lliure, entre d’altres.

En l’evolució d’aquests compromisos, s’ha anat estudiant i esbiaixant cada cop més el projecte cap a aquesta nova capacitat relacional de les persones, cap a la recuperació dels vells paradigmes de l’aprenentatge, cap a la voluntat de transformació dels models clàssics de producció i de consum i cap al màxim aprofitament de tots els recursos, essent consegüents amb el pressupost públic i la ciutadania.

La Contraprestació. La nostra moneda

El com es desenvolupa l’economia col·laborativa als ateneus és de diverses maneres, però la primera i radical és que, per l’ús dels ateneus (espais, màquines i persones), i en base a la llibertat de coneixement de la ciutadania, hem articulat un sistema de contraprestacions, que genera, multiplica, i hibrida persones i projectes.

Rachel Bostman diu que l’economia col·laborativa es resumeix en l’axioma de “allò que és meu és teu, a canvi d’una petita contraprestació“, i és interessant llegir la definició que fa el diccionari perquè implica una relació igualitària:

f. [DR] Per a cada part contractant, prestació amb què l’altra part correspon a la seva.

Des d’aquesta col·laboració mútua, és obvi que tal relació es basa en la confiança, i és que la primera condició perquè un projecte s’accepti a l’ateneu és veure l’emoció, sorpresa, a la cara de la persona usuària, quan se li explica el projecte ateneus en la primera visita, és a dir, quan se li parla de la llibertat d’ús de l’ateneu (que no gratuïtat) amb la contraprestació.

La contraprestació, doncs, representa un compromís de suportar el projecte d’algú altre, o pot ser una formació per a les persones usuàries de l’ateneu, o una activitat oberta al territori/públic, o recursos per a l’ateneu o pels projectes que s’hi desenvolupen, o documentació de materials, etc. I és que parlem d’innovació social, que vol dir, aguditzar el cervell per formular les propostes de col·laboració entre i amb les persones, l’administració, les empreses i les institucions. Tanmateix, la contraprestació sempre suposa la documentació i comunicació del projecte.

Les persones usuàries són partícips i també responsables de l’espai i les màquines, per això són ateneus, i la contraprestació que ha de revertir l’usuari, representa, com el projecte que proposa, un vestit a mida.

Entenem que la contraprestació forma part de la reversió social de tot usuari a la ciutadania, un compromís que implica treballar col·laborativament. El cotreball és una garantia de participació i enfront de la internacionalitat inherent al la fabricació digital parlem també d’intergeneracionalitat, és a dir, s’aposta tant pel coneixement entre diferents cultures com pel coneixement entre persones de diferents edats.

Treballar col·laborativament implica fer-ho, sempre que és possible, en codi lliure, que permet que els usuaris puguin compartir i millorar els prototips i projectes, i uns i altres se’n puguin beneficiar.

Sempre que sigui possible, es treballarà amb programari lliure i gratuït, per tal que hi tinguin accés el màxim nombre de persones. La idea de codi lliure també s’adequa perfectament a la nostra filosofia de la llibertat, que no gratuïtat, de tota persona per fer ús d’un ateneu.

La contraprestació és el retorn que fan a l’ateneu, a les persones o a la ciutat, aquelles persones usuàries a qui se’ls ha suportat un projecte. Suposa un creixement exponencial dels recursos de l’ateneu i és generadora d’activitats proposades per les mateixes persones

Entrades recents

Ateneus

Ateneu de Fabricació Ciutat Meridiana

Ateneu de Fabricació Les Corts

Ateneu de Fabricació La Fàbrica del Sol

*