• Home
  • /Blog
  • /Taller de fabricació de “Cajón Flamenco”

Taller de fabricació de “Cajón Flamenco”

cajon flamenco1
20 de març, 2017

A l’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana, hem realitzat un taller experimental de fabricació de “Cajón Flamenco”, han participat jovent de l’associació Naqueramos i del Casal de Joves de Llop del Taga.

El “cajón” és un instrument musical d’origen peruà que s’ha popularitzat a tot el món gràcies al nou flamenc, el jazz modern i la música afro-llatina-caribenya. L’instrument va néixer a la costa central i nord del Perú i la forma de tocar-lo acompassat amb la guitarra, és una creació peruana.

El calaix va ser reconegut oficialment al Perú com «Patrimoni Cultural de la Nació» l’any 2001.1

És un dels pocs instruments musicals on l’artista es seu a sobre ell i aquest transmet el ritme al cos del músic (Cajonero). El músic es seu a cavall sobre el calaix, quedant aquest últim entre els seus genolls.  El percussionista pot aconseguir sons addicionals utilitzant els seus palmells o les puntes dels dits per tocar el calaix.

Actualment el “cajón” es confecciona en fustes Mohena i Requia, té normalment una alçada de 47 cm i una base de 33 cm per 29 cm. El gruix arriba fins a 15 mm. A Espanya sol incloure en el seu interior tres o quatre cordes metàl·liques per afegir ressonància. El calaix modern té tres cargols que permeten ajustar el to.

La difusió internacional del calaix es va deure a la seva adopció per part de Paco de Lucía per al flamenc en 1977 després d’una gira per Llatinoamèrica que va incloure al Perú. La frase “cajón flamenco” es va encunyar llavors a partir de la generalització de l’ús del calaix peruà dins del flamenc, generalització que ho va exposar a experimentar variacions en la seva construcció. Els que fan servir la frase sostenen que les variacions contemporànies al calaix peruà introduïdes pel flamenc, com l’ús de cordes a l’interior i la manera de fixació de la tapa acústica a l’estructura de la caixa, són suficient raó per merèixer la denominació.

A l’Ateneu hem fet aquest taller de construcció de “Cajón Flamenco” hem contat amb el suport del Tio Montero, de l’Associació d’Artesans de Nou Barris, que ha codirigit aquest taller com contraprestació per part de l’Associació d’Artesans de Nou barris per la capacitació a mida en la que van participar diferents artesans.

El resultats els podeu veure en les imatges, el jovent ha treballat de valent, utilitzant diverses tecnologies digitals com son el làser i la CNC ,  i combinant el treball artesà manual. Durant setmanes les persones del taller han après a construir el seu calaix flamenc i l’han personalitzat mitjançant la fabricació digital. Agraïm la col·laboració del Tio Montero,de l’Associació d’Artesans de Nou Barris.Cajon Flamenco5 Cajon flamenco4 Cajon Flamenco3 cajon flamenco2

Entrades recents

*