• Home
  • /Blog
  • /Taller familiar “Fes la teva Caixa Niu”

Taller familiar “Fes la teva Caixa Niu”

Caixa Niu 3
12 d'abril, 2017

L’Ateneu de Fabricació de Ciutat Meridiana (AFCM) està localitzat a tocar de la serra de Collserola, la ciutat  s’enfila a la muntanya i la natura, arbres, ocells, senglars  s’endinsen en la ciutat.

La primavera arriba i les erugues de processionària del pi descendeixen de l’arbre en llargues fileres per tal d’enterrar-se i romandre en forma de larva fins als mesos d’estiu, quan es produeix l’última fase de la metamorfosi: papallona. Aquesta volarà fins als pins, cedres o avets, novament, per posar els seus ous i repetir el cicle.

Les erugues, a més d’afeblir l’arbre alimentant-se de les seves acícules, suposen un problema de salut pública, ja que produeixen urticàries i al·lèrgies en persones i animals.

Els insectes enemics de la processionària són les formigues,  vespes i cigales, aquestes últimes es mengen els ous.

En tre els ocells  insectívores hi ha grups especialitzats en la recerca i captura de cucs i erugues i, d’aquests, determinades espècies s’atreveixen fins i tot amb les erugues de processionària.

Els ocells més valents de mida petita són el mallerenga carbonera(Parus major), és el més actiu i atrapa les erugues mentre menja entre les fulles dels pins i fins i tot obre les bosses amb el que poden arribar altres més petits, com la Mallerenga blava (Cyanites caeruleus); el Cuco (cucut) és un altre petit depredador. Quan l’eruga s’enterra tenim  la merla (Turdus merula), que excava el terra i extreu les erugues ocultes. Un altre depredador és la Puput (Upupa epops),) A aquests se’ls uneix el corb i la garsa; aquesta última, cada vegada més estesa en hàbitats urbans, i com a bon còrvid, curiós en extrem, agressiu i voraç.

A l’AFCM, hem realitzat un taller familiar de construcció de caixes nius per mallerengues carboneres.  Hem utilitzat el programa Rhino per dissenyar-la i tecnologia làser per tallar les fustes que formaran el terra, laterals  i sostre de la caixa niu. Cada família ha personalitzat la seva caixa fent un dibuix per gravar amb làser als laterals o als sostre de la caixa.

Pares, mares i infants han posat tot el seu interès i esforç per fabricar la Caixa niu, al final han pogut gaudir dels resultats i ara en aquests dies, que la primavera ja és aquí, pot ser podran gaudir veient com les mallerengues fan niu en la caixa que han fabricat a l’AFCM.

 

Dissenyant caixa niutallant caixaCaixa niu i ocelltaller caja nidotaller rhino caixaErika i caixafent ocells

 

 

 

 

 

Entrades recents

*