200 anys de festa a Gràcia

Cultura Popular. 'L'etern efímer. Gràcia. 200 anys de festa', el llibre del bicentenari de la Festa Major de Gràcia és obra de l'antropòleg Josep Fornés i Garcia i de l'historiador Josep Maria Contel i Ruiz.

Sabíeu que a mitjan del segle XIX la Festa Major de Gràcia va arribar a assolir molta popularitat a Barcelona? I que l'any 1854 es va suspendre per l'epidèmia de còlera? I que entre 1901 i 1930, malgrat les guerres i conflictes històrics, la Festa Major es va continuar celebrant gairebé cada any? I que fins a la dècada de 1980, Gràcia no va tenir cap figura d'imatgeria festiva pròpia?

Aquesta i moltes altres curiositats estan recollides al llibre L’etern efímer. Gràcia. 200 anys de festa, una publicació municipal impulsada pel districte com a regal institucional i per contribuir al coneixement i estudi de la Festa Major en el marc del Bicentenari de la Festa Major.

La publicació fa un recorregut pels dos-cents anys de la Festa Major, que cada mes d’agost aglutina milers de persones, des de la primera celebració que els franciscans van fer davant la masia de Can Trilla al 1817 fins a les festes dels últims anys amb les grans construccions que guarneixen carrers i places. Un recorregut que es completa amb les nombroses fotografies provinents del fons de l’arxiu municipal del districte, del fons de la Fundació de la Festa Major de Gràcia o dels fons de molts graciencs i gracienques.

El llibre vol ser un homenatge a la feina de totes les persones que durant anys han treballat per mantenir viva aquesta celebració. La publicació ha estat escrita per dos autors ben diferents: Josep Fornés i Josep Maria Contel, dos graciencs que coneixen a fons la Festa Major de Gràcia. El primer fa una aproximació més antropològica i d’anàlisi de la festa per entendre perquè es celebren festes i tradicions i com va néixer la Festa Major de Gràcia. Contel, per la seva banda, posa exemples i imatges a la teoria i relata l’evolució que ha experimentat la Festa des del 1817, amb anècdotes que s’apropen al lector.

Els autors

Josep Fornés i Garcia és antropòleg social i cultural i mestre i màster en gestió cultural per la Universitat de Barcelona. Ha estat cap de Cultura i Centres Cívics del districte de Gràcia i director del Centre cívic artesà de Gràcia entre 1985 i 1990. Ha treballat com a tècnic especialista en gestió cultural i patrimonial a l’Institut de Cultura de Barcelona, i actualment és director del Museu Etnològic de Barcelona i del Museu de Cultures del Món de Barcelona, i patró de la Fundació Privada Festa Major de Gràcia.

Josep Maria Contel i Ruiz és historiador d’història local, estudiós de la construcció de refugis antiaeris de la Guerra Civil, fotògraf i president del Taller d’Història de Gràcia Centre d’Estudis. Ha escrit diversos llibres, entre les quals destaca ‘Temps de bombes, temps de refugis. El subsòl com a supervivència’, ‘L’Abans de Gràcia’, ‘La Gràcia desapareguda’ i ‘El Campanar de Gràcia’. Actualment és el director del refugi antiaeri de la plaça del Diamant i de la Finca Sansalvador, i també és patró de la Fundació Festa Major de Gràcia.