La petjada oculta del nazisme

Història. 'Nazis a Barcelona', coeditat per L’Avenç, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Carles Pi Sunyer, és la crònica gràfica de la presència del feixisme a Barcelona durant els anys de postguerra.

Més de 400 fotos i textos que segueixen les petjades de la iconografia nazi en espais públics de Barcelona i altres ciutats catalanes, en l’activitat social, política i cultural, i ens els mitjans de comunicació i publicacions.

Són imatges que haguéssim preferit no veure-les mai però aquest passat va existir. Tot i la neutralitat oficial del govern franquista, la segona guerra mundial va tenir un impacte directe i visible sobre el país. Durant cinc anys, Catalunya va rebre innombrables delegacions italianes i alemanyes.

L’entusiasme per la nova Europa que proposava l’Alemanya nazi i les promeses de futur que plantejava el règim feixista italià eren els arguments escrits i gràfics que es difonien per tot el país.

La publicació recull, d’una manera impactant i abassegadora, aquesta presència dels amics alemanys i italians als carrers de les ciutats catalanes, fossin Barcelona, Terrassa, Sabadell o Tarragona. Desfilades, visites de delegacions de les joventuts feixistes i nazis, actes acadèmics a la Universitat de Barcelona, exposicions, etc., són el testimoni que l’Espanya franquista rebia amb els braços oberts aquests amics i aliats.

La recerca en arxius i col·leccions gràfiques arreu del territori, la consulta sistemàtica dels fons hemerogràfics de l’època, les cerques bibliogràfiques ha permès bastir una crònica gràfica dura i sense concessions d’un passat mal amagat i mig ocult, que val la pena de fer sortir a la llum pública.

Nazis a Barcelona és una coedició de L’Avenç amb l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Carles Pi Sunyer i es presenta el dimecres dia 5 de juliol, a les sis de la tarda, al mirador Maria Aurèlia Capmany de l’Edifici Novíssim de l’Ajuntament de Barcelona.

Més informació