La vivesa de les imatges de la Perona

Fotografia. Les imatges d'Esteve Lucerón i el text d'Àngel Marzo representen un llegat etnogràfic de la quotidianitat de La Perona dels gitanos, i són testimoni d’una de les èpoques més convulses de la història recent de Barcelona.

Les emotives fotografies d'Esteve Lucerón són la base del llibre 'El barri de la Perona. Barcelona 1980-1990', un volum que compta amb el relat contextualitzador d'Àngel Marzo. El volum ha estat coeditat per l'Ajuntament de Barcelona i l'editorial Marge Books.

‘La Perona és una estació de trànsit en el permanent, llegendari, ancestral viatge que ara es troba amb la ciutat’. Així dóna inici aquest volum, de gran format i alta qualitat d’imatges, que pertany a una col·lecció de llibres d’aquest mateix caràcter que recull el record de la història recent de la ciutat, ja desapareguda.

Les imatges de l’Esteve Lucerón i el text de l’Àngel Marzo, en català i castelllà, representen un llegat etnogràfic de la quotidianitat de la Perona dels gitanos, i són testimoni d’una de les èpoques més convulses de la història recent de Barcelona: el desenvolupament urbanístic i, com a contrapartida, el fenomen de l’infrahabitatge.

La Perona va ser un barri de barraques, situat al llarg de la ronda de Sant Martí, que es va mantenir viu des de 1945 a 1989. En una primera etapa, fins l’any 1967, associat a la immigració des d’altres províncies espanyoles i, des d’aleshores ocupat fonamentalment per gitanos. El reconeixement de barris com la Perona és indispensable per explicar la història de la ciutat, i suposa un pas per a la recuperació de la memòria històrica dels grans nuclis de barraques de Barcelona.

Les fotografies, acompanyades d’un text vivencial i emotiu, narren un relat de conflicte i exclusió, com a reflex d’allò que succeeix a la ciutat, i capten l’emoció, la festivitat i l’esperança davant l’adversitat de les famílies als carrers del barri de la Perona.