'Barcelona supermodelo', premi Ciutat de Barcelona 2016

Premis. L'assaig ‘Barcelona supermodelo’ ha estat guardonat amb el premi Ciutat de Barcelona 2016, en la categoria d'història de la ciutat.

L’assaig Barcelona supermodelo. La complejidad de una transformación social y urbana (1979-2011), d’Alessandro Scarnato, ha estat guardonat amb el premi Agustí Duran i Sanpere d’Història de Barcelona, que forma part dels premis Ciutat de Barcelona.

El llibre, editat per l’Ajuntament de Barcelona i l’editorial Comanegra, fa un recorregut molt complet i precís per les transformacions urbanístiques i arquitectòniques de la ciutat els anys 1979-2011, i la seva incidència en la realitat social de Barcelona. El jurat per a aquest premi estava format per Francesc Vilanova (president), Mercè Tatjer, Marina Picazo, Josep Maria Salrach i Carme Riu.

A l’obra de l’arquitecte italià s’explica la renovació urbana i les transformacions viscudes a Ciutat Vella des del 1979, en què es van celebrar les primeres eleccions democràtiques, fins al 2011. Es tracta del relat d’un procés portat a terme al centre històric de la ciutat en els àmbits polític, social i arquitectònic, en un moment marcat per la immigració, el turisme i la globalització.

El jurat també ha fet una menció especial a la publicació Can Ricart i el patrimoni industrial a Barcelona, de Salvador Clarós i Ferret, per ser un llibre valent i testimonial que mostra el protagonisme dels moviments veïnals en la transformació de la ciutat i la defensa del seu patrimoni.

Menció a Barcelona. Publicitat i Ephemera

D’altra banda, en la categoria de disseny dels premis Ciutat de Barcelona 2016, s’ha fet una menció especial al llibre Barcelona. Publicitat i Ephemera , dels autors Víctor Oliva Pascuet i Oriol Oliva Sanosa, i editat per l’Ajuntament de Barcelona, per l’exhaustiva selecció de milers de documents gràfics generats a Barcelona des del 1800 fins als anys cinquanta del segle passat, que constitueixen un document gràfic únic, que preserva la memòria històrica de la ciutat.

Els premiats

Ja s’han desvelat els noms dels guanyadors de les diferents categories dels premis Ciutat de Barcelona 2016. L’acte de lliurament tindrà lloc al Saló de Cent el dijous 16 de febrer. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, presidiran la cerimònia, que conduirà la periodista de Betevé Eva Arderius.

Avui s’han fet públics els noms dels guanyadors d’enguany. El tinent d’alcaldia d’Empresa, Cultura i Innovació, Jaume Collboni, ha dit: “Un any més, Barcelona premia creadors, intel·lectuals i persones de la cultura que han fet propostes reeixides al llarg del 2016.”

Aquest guardó reconeix les aportacions més destacades de l’any en àmbits com la història, l’arquitectura, les arts visuals, les ciències socials i les humanitats, l’audiovisual, el circ, les ciències experimentals i la tecnologia, la cultura popular i tradicional, el disseny, l’educació, la gastronomia, la literatura castellana, els mitjans de comunicació i la traducció en llengua catalana.