Descobriu les places més secretes

Ciutat. La plaça de Masadas, la de Sant Gaietà i la de Santes Creus són 3 dels espais de trobada menys coneguts de Barcelona.

El periodista Xavier Muniesa, autor del llibre Barcelona, espais de trobada, ens guia per 3 de les places més desconegudes de la ciutat. Es tracta de la plaça de Masadas, al districte de Sant Andreu; la plaça de Santes Creus, al districte d’Horta-Guinardó, i la plaça de Sant Gaietà, al districte de Sarrià – Sant Gervasi.

“Les places tenen tantes vides que es fa difícil entendre Barcelona sense elles […]. Totes, però, tenen la seva història particular i la seva personalitat única.” És una de les reflexions que fa el periodista Xavier Muniesa a la primera pàgina del llibre que acaba de publicar, Barcelona, espais de trobada, en el qual proposa 20 passejades per descobrir la ciutat de plaça en plaça. Partint d’aquests itineraris, l’autor ha seleccionat les 3 places més desconegudes de la ciutat i, a través d’una petita ruta, ens proposa conèixer-ne la història i les curiositats.

Plaça de Masadas, a Sant Andreu

A Barcelona hi ha 5 places porxades. La majoria es concentren a Ciutat Vella: la plaça de la Boqueria, la plaça de Vicenç Martorell i la plaça Reial. I al districte de Sant Andreu hi ha la plaça del Mercadal i la seva germana petita, la plaça de Masadas. La porxada d’aquesta darrera plaça és de les que es conserven millor, tot i que té una peculiaritat: “Està interrompuda en un cert moment, perquè s’hi va alçar un edifici nou. S’ha deixat la columna com a record d’una errada urbanística que no s’hauria de repetir en el futur”, explica Muniesa. La plaça es va construir al segle XIX sobre els terrenys de l’advocat Pacià Masadas. Fins a principis dels anys noranta hi va haver un mercat, i avui en dia l’espai és l’escenari de diverses activitats puntuals.

Plaça de Santes Creus, a Horta-Guinardó

La plaça de Santes Creus és un espai de trobada petit i tranquil que contrasta amb el bullici de la veïna plaça d’Eivissa. Es va construir al segle XVI i va ser el primer nucli urbà d’Horta. De fet, encara s’hi conserva l’antiga masia de Can Gras: “Era tan important que tenia la seva pròpia capella, on els veïns anaven a escoltar missa perquè la parròquia de Sant Joan d’Horta quedava massa lluny”, comenta l’autor del llibre. A la plaça de Santes Creus hi va haver la casa de la vila fins a la fi de la independència municipal, l’any 1904; estava situada en un edifici on avui hi ha els serveis socials del barri. Amb l’agregació a Barcelona, la plaça va perdre un ajuntament però va guanyar una font de Canaletes, regal del consistori.

Plaça de Sant Gaietà, a Sarrià – Sant Gervasi

“Si us agraden els secrets, aquest és un espai que heu de conèixer”, assegura Muniesa. A la plaça de Sant Gaietà, s’hi arriba a través d’un carrer estret que hi ha just darrere del Mercat de Sarrià. És minúscula, no té bancs ni s’hi produeixen grans esdeveniments. Són els veïns els que en tenen cura i converteixen aquest espai en un petit oasi verd ple de plantes i flors. La plaça, dedicada a la memòria de sant Gaietà, fundador de l’orde religiós dels teatins, està composta per una desena d’edificis de planta baixa i pis, exemples de l’arquitectura popular de Sarrià del segle XVIII.