La sang barcelonina de Dalí

Cultura. Editat per l’Ajuntament i escrit per Ricard Mas, 'Dalí i Barcelona' estudia la relació de l'artista amb la ciutat, amb nombroses aportacions inèdites.

'Dalí i Barcelona' és un nou llibre editat per l’Ajuntament de Barcelona, el qual recull el treball de recerca que durant dos anys l'historiador i crític d’art Ricard Mas ha dut a terme per aportar-nos, a partir de diferents testimonis personals i materials, la intensa relació de l’artista amb la ciutat.

Fa gairebé quaranta anys que Dalí no trepitja els carrers de Barcelona, però la relació de Salvador Dalí amb Barcelona abasta un període de més de vuitanta anys: des de les seves primeres visites al Park Güell, a l’edat de quatre o cinc anys, i fins a la seva darrera estada a la clínica Quirón, el desembre del 1988, gairebé dos mesos abans del seu decés.

L’obra es divideix en dotze capítols i un epíleg, en cadascun dels quals s’aborda una faceta de l’artista.

Els primers sis capítols, més analítics, sintetitzen i revisen l’obra artística de Dalí, com les seves exposicions, conferències, orígens familiars, relacions amb Federico García Lorca, la seva actitud vers l’obra modernista i, especialment, d’Antoni Gaudí. La segona meitat, més vivencial, desplega, en sis capítols, un recull d’experiències i relacions amb diversos sectors de la societat barcelonina: el món de l’espectacle, l’ecosistema de l’art, el comerç i la restauració, la sanitat i el microcosmos de l’hotel Ritz.

50 testimonis dalinians

Per a l’elaboració d’aquest estudi, Ricard Mas ha entrevistat, aproximadament, cinquanta testimonis de les activitats dalinianes a Barcelona. Entre aquestes persones, figuren l’estilista Lluís Llongueras, la cantant Maruja Garrido, el xofer Blai Matons, el neuròleg Manuel Subirana, el pilot d’helicòpters Josep Soler-Roig, la madame Sra. Rius, l’escultor Xavier Corberó, les filles del pintor Isidor Beà, l’editor Eduard Fornés, el pintor Emilio Machado, el restaurador José Monje o l’antiquari Artur Ramon; així com els parents de Dalí Felip Domènech, Eulàlia Bas Dalí, Maria Teresa i Fèlix Serraclara.

Segons Ricard Mas, “no s’ha escrit gaire sobre la relació entre l’artista i la ciutat, però la sang de Dalí és barcelonina”. En concret, Felipa Domènech, la mare, va néixer al call de Barcelona. Salvador Dalí Cusí, el pare, i Rafael Dalí, l’oncle, cadaquesencs de naixement, es van criar i formar a Barcelona.

El jove pintor presentarà les seves primeres exposicions individuals a Barcelona. I hi tornarà cada vegada que vulgui lluir, fruir de les seves fites. Portlligat és la cuina del geni. Figueres, la seva ciutat natal, museu i mausoleu. París, Nova York i Barcelona, els seus aparadors.

Jesús Galdón, artista multidisciplinari, ha estat el responsable del disseny i del concepte visual del volum.

Més informació