Una ciutat diversa, una ciutat compromesa amb la convivència i la cohesió social
Inici / Espai Avinyó - L'expo de l'espai

Espai Avinyó - L'expo de l'espai

Exposició "Això (no) és real"

Això (no) és real

Totes les societats, cultures i pobles del món desenvolupen maneres diverses d'assegurar la cohesió, la convivència i la pau. De vegades però, aquests esforços es veuen amenaçats per elements que desestabilitzen la igualtat de drets, el reconeixement de la diversitat i les relacions constructives necessàries per viure en pau. Un d'aquests elements són els mitjans de comunicació, que poden ajudar a crear una opinió pública informada i crítica o, al contrari, fomentar una opinió pública esbiaixada, estigmatitzant i discriminatòria.

Fixem-nos en els mitjans de comunicació i com tracten la diversitat cultural. Sovint transmeten imaginaris i discursos plens de generalitzacions i falsedats sobre l'enorme diversitat de trajectòries de vida, experiències i realitats dels països i col·lectius que tracten. Generen una visió simplista i errònia del món, dividit entre un suposat "nosaltres" i "ells", on els "altres" estarien mancats dels suposats grans progressos i valors superiors d'Occident. Aquest missatge etnocèntric alimenta els rumors falsos, genera prejudicis i estereotips, i enrareix la convivència amb els nostres veïns i veïnes.

Una visió crítica i curosa d’aquest tipus de missatges sobre com es mostra la diversitat cultural és una manera de prendre partit per una societat millor informada i responsable. L'exposició "Això (no) és real" vol, a través d'exemples, dades i reflexions, fomentar aquesta visió des d'una actitud constructiva i oberta al debat.

Una exposició impulsada per Ajuntament de Barcelona, Espai Avinyó - Llengua i Cultura, Consorci per a la Normalització Lingüística, i Xarxa BCN Antirumors.

Disseny: La Guspira

Continguts: Associació United Explanations (Lluís Torrent Bescós, Lluís Torres Amurgo, Álex Cabo Isasi i Laia Tarragona Fenosa)

L’exposició consta de 10 plafons d’espuma d’1,20 x 80cm. Els podeu consultar a través d'aquest enllaç.

 

 

Catàleg d'Exposicions a disposició d'asso­ciacions, centres educatius i altres entitats i ins­titucions

L'Espai Avinyó ha fet de les exposicions una eina atractiva, propera i eficaç de sensibilització intercultural. Creiem que el material generat pot ser útil i pot encaixar en d'altres espais que també vulguin generar reflexió al voltant de la diversitat cultural que enriqueix la ciutat. Per aquest motiu, posem a la vostra disposició un Catàleg d'Exposicions.  

El catàleg d’exposicions vol fer visible la inter­culturalitat a través de diverses exposicions elaborades pel Programa BCN Interculturalitat.

Poden sol·licitar les exposicions itinerants, asso­ciacions, centres educatius i altres entitats i ins­titucions sempre que la finalitat sigui promoure l’enfocament intercultural.

Les exposicions itinerants ho són amb l’objectiu de permetre l’accés a tot el seu contingut i a la seva informació a públics i territoris diversos.

Es tracta d’oferir el material a espais estratègics (universitats, instituts, fundacions, centres cívics i biblioteques).

A la dreta trobareu l'enllaç del catàleg, on s'hi explica també la manera de demanar alguna de les exposicions ofertades.

Primer plafó de l'exposició
Segon plafó de l'exposició
Portada del catàleg d'exposicions